ASF a amendat Euroins pentru nereguli la calculul rezervelor tehnice și a tarifelor RCA. Instituția a retras autorizația directorului general al companiei

ASF a amendat Euroins pentru nereguli la calculul rezervelor tehnice și a tarifelor RCA. Instituția a retras autorizația directorului general al companiei
scris 1 oct 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat societatea de asigurare Euroins, al patrulea jucător local, cu amenzi în sumă totală de 2,1 milioane lei în urma unui control inopinat.

În urma acțiunii de control a fost constatată o serie de deficiențe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum și înregistrarea eronată a unor operațiuni de recunoaștere a comisioanelor din reasigurare.

Urmărește-ne și pe Google News

Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis sancționarea societății, conform prevederilor legale, cu o amendă de 600.000 de lei.

Totodată, în urma activității de supraveghere realizată asupra elementelor incluse în raportările transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, a fost constatată o serie de deficiențe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, în conformitate cu cerințele legislației Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum și cu privire la modul de determinare și de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerința de capital de solvabilitate și cerința minimă de capital.

Conform prevederilor legale, pentru deficiențele constatate, ASF a aplicat o amendă de 1,5 milioane de lei.

Holde Agri Invest intră pe bursă ca o companie cu o valoare de piață de 13 milioane de euro CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest intră pe bursă ca o companie cu o valoare de piață de 13 milioane de euro

De asemena, directorul general al companiei, Mihnea Tobescu, a fost amendat cu 100.000 lei și i s-a retras autorizație.

În replică, Euroins a transmis un comunicat în care își exprimă suprinderea față de sancțiunile aplicate companiei.

"Euroins România Asigurare Reasigurare SA a luat la cunoștință cu surprindere decizia ASF Romania, și examinează toate opțiunile legale pentru a obiecta în fața tuturor instituțiilor relevante din România și Uniunea Europeană.

Euroins Insurance Group a susținut și va continua să sprijine compania din România, pentru a răspunde chiar și acestei noi cereri din partea autorității de reglementare. În trimestrul al treilea al acestui an, Euroins România a primit deja peste 76 milioane lei ca împrumut subordonat, iar acționarii au votat o nouă majorare de capital în valoare de 50 milioane lei. De asemenea, compania a luat o serie de măsuri de re-echilibrare astfel încât valoarea pachetului financiar de susținere depășește 275 de milioane de lei. Cu toate deciziile și majorările de capital, compania este în măsură să respecte chiar și această nouă cerere a autorității de reglementare", se spune în comunicat.

Ca urmare a deciziei ASF Romania privind retragerea autorizației actualei conduceri executive, managementul executiv va fi asigurat în continuare de membrii consiliului de administrație, în conformitate cu prevederile legale și statutul companiei.

"Euroins Romania îi asigură pe acționari, clienți, părțile vătămate și intermediari că va continua să opereze în mod normal, ca și până acum. Operând în 9 țări, cu peste 3.000 de angajați și 2,5 milioane de clienți în regiunea CEE / SEE, Euroins Insurance Group este profund îngrijorată de faptul că o instituție a statului român tratează astfel o investiție care depășește 700 de milioane de lei, și care face parte dintr-un mare grup cu activități în mai multe industrii, și va căuta să-și facă dreptate", se mai spune în comunicat.

Potrivit ASF, societatea are obligația de a transmite Instituției un plan de finanțare și de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficiențele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei. 

Euroins a fost înființată în 1994 sub denumirea Asitrans și practică doar asigurări generale.

Din 2007, asigurătorul român este controlat de Euroins Insurance Group PLC – 98,5%. Capitalul social se ridică la 532,82 milioane de lei. Asigurătorul are peste 1,8 milioane de clienți activi, o rețea de 48 de agenții, mai mult de 500 de angajați și un portofoliu de peste 60 de produse de asigurare.

În 2019, compania a subscris prime de 1,28 miliarde de lei, în creștere cu 27,05% față de nivelul anului precedent. Pierderea asigurătorului a atins 43,6 milioane de lei la finele anului 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
euroins