Cotațiilele petrolului au crescut miercuri, susținute și de deprecierea dolarului după un discurs al președintelui Rezervei Federale (Fed), Janet Yellen, care sugerează că dobânzile din SUA nu vor fi majorate la ședința de luna viitoare, transmite MarketWatch.
Pe bursa de la Londra, petrolul Brent cu livrare în mai era în creștere cu 1,4%, la 39,6 dolari/baril, în timp ce la New York, West Texas Intermediate (WTI) înregistra un avans de 1,6%, la 38,9 dolari/baril.
În ultimele cinci zile, cotațiile petrolului au scăzut, după ce în ultima lună înregistraseră creșteri. Astfel, după ce a atins minimul ultimilor 13 ani la începutul anului, petrolul a consemnat o revenire de la jumătatea lunii februarie, când Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au anunțat că sunt dispuse să înghețe producția de petrol la nivelul lunii ianuarie și au propus ca și ceilalți mari producători să facă același lucru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dolarul s-a depreciat marți și miercuri, după ce președintele Fed, Janet Yellen, a afirmat că este nevoie de prudență în majorarea ratelor de dobândă, ceea ce a întărit convingerile investitorilor că instituția nu va majora luna aceasta dobânda cheie.
Bloomberg Dollar Index, care arată evoluția dolarului față de un coș de 10 monede, a scăzut miercuri cu 0,3%, înregistrând al doilea declin zilnic consecutiv.
Creșterea dobânzilor în SUA duce la aprecierea monedei americane, ceea ce se reflectă în reducerea cotațiilor aurului negru, exprimate în dolari. Pe de altă parte, dobânzile scăzute fac ca investitorii să se orienteze spre active mai riscante.
Fed a păstrat, luna aceasta, dobânda de referință la 0,25-0,5%, în linie cu așteptările piețelor și a revizuit în scădere estimarea privind rata dobânzii la final de an, de la 1,4% la 0,9%. Instituția anticipează creșterea dobânzii cheie în doar două etape în 2016, față de patru majorări anticipate anterior.