Comisia Europeană a aprobat preluarea Alpha Bank România de către UniCredit

Comisia Europeană a aprobat preluarea Alpha Bank România de către UniCredit
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul regulamentului UE privind fuziunile, preluarea băncii românești Alpha Bank Romania S.A. de către grupul bancar italian UniCredit.

Conform acordului anunțat în octombrie 2023, UniCredit a convenit achiziționarea participației de 9% deținută de Guvernul elen la Alpha Bank, alături de o participație majoritară în subsidiara Alpha Bank din România, pe care intenționează să o unească cu propria sa afacere din România. De asemenea, cele două părți au încheiat un parteneriat de distribuție și o societate mixtă pe segmentul produselor de economii pentru pensii, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a anunțat că taxele vamale impuse mașinilor electrice din China vor ajunge și la 38% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a anunțat că taxele vamale impuse mașinilor electrice din China vor ajunge și la 38%
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit Executivului comunitar, tranzacția are legătură în principal cu diferite servicii bancare și financiare din România, precum retail banking și corporate banking, servicii pe piețele financiare și alte servicii financiare.

"Comisia a ajuns la concluzia că tranzacția nu ridică îngrijorări în ceea ce privește concurența, având în vedere pozițiile de piață limitate ale companiilor rezultate în urma tranzacției propuse. Tranzacția a fost examinată în cadrul unei proceduri simplificate de revizuire a fuziunilor", se arată în comunicatul de presă al Executivului comunitar.

Fuziunea dintre UniCredit Bank SA și Alpha Bank Romania SA va crea a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere total active.

Perfectarea tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obținerii aprobărilor corporative pentru fuziune și a tuturor aprobărilor și acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurență. La finalizare, este de așteptat ca Alpha Bank să dețină 9,9% din capitalul social al entității combinate și să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank românia
unicredit