Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că banca centrală rămâne pe cale să reducă ratele dobânzilor în viitorul apropiat, sub rezerva oricăror șocuri majore, transmite CNBC.
Lagarde a spus că BCE va monitoriza prețurile petrolului ”foarte îndeaproape”, pe fondul temerilor crescute de extinderea conflictului în Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, de la atacul aerian fără precedent al Iranului asupra Israelului în weekend, ea a spus că reacția prețului petrolului a fost ”relativ moderată”, scrie News.ro.
Comentariile ei vin la scurt timp după ce banca centrală a dat cel mai clar indiciu până în prezent că ar putea începe să reducă ratele dobânzilor la întâlnirea sa din iunie.
Observăm un proces dezinflaționist care se mișcă conform așteptărilor noastre. Trebuie doar să construim un pic mai multă încredere în acest proces dezinflaționist, dar dacă se mișcă conform așteptărilor noastre, dacă nu avem un șoc major în dezvoltare, ne îndreptăm către un moment în care trebuie să moderam politica monetară restrictivă”, a declarat Lagarde pentru Sara Eisen de la CNBC, în marginea Reuniunilor de primăvară ale FMI.
Ea a adăugat că, ”așa cum am spus, sub rezerva unui șoc suplimentar, va fi timpul să moderăm politica monetară restrictivă într-un termen rezonabil de scurt”, a adăugat ea.
CITEȘTE ȘI Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategicBCE a menținut joia trecută ratele dobânzilor la un nivel record pentru a cincea întâlnire consecutivă, dar a semnalat că încetinirea inflației înseamnă că ar putea începe să le reducă în curând.
Într-o schimbare față de limbajul precedent, BCE a spus că ”ar fi potrivit” să își reducă dobânda pentru depozite de 4%, dacă presiunile subiacente ale prețurilor și impactul majorărilor anterioare ale dobânzilor ar crește încrederea că inflația va reveni spre ținta sa de 2% ”într-un mod susținut.”