CEC Bank raportează un profit în scădere cu un sfert la nouă luni după creșterea provizioanelor

CEC Bank raportează un profit în scădere cu un sfert la nouă luni după creșterea provizioanelor
scris 23 nov 2020

CEC Bank a înregistrat un profit net de 274,2 milioane de lei după primele 9 luni ale anului, în scădere cu un sfert față de aceeași perioadă din 2019, pe fondul dublării costului cu provizioanele de risc. Banca raportează o creștere creditării cu aproape o zecime, mai ales ca urmare a împrumuturilor IMM Invest și a celor pentru locuințe.

Banca de stat a înregistrat venituri nete din dobânzi în valoare de 832,3 milioane de lei, nivel apropiat de cel din perioada similară a anului trecut, în condițiile în care dobânzile s-au redus - media ratelor ROBOR la 3 luni a scăzut de la 3,16% în primele nouă luni din 2019, la 2,49% în perioada ianuarie-septembrie 2020. Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 6%, ajungând la 190,9 milioane de lei, pe fondul creșterii volumului de operațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

”Evoluția rezultatelor CEC Bank este încurajatoare, în contextul unui mediu caracterizat de incertitudine și un nivel redus al dobânzilor. Am reușit să creștem în toate zonele de activitate și continuăm să implementăm strategia de modernizare a băncii”, spune Bogdan Neacșu, directorul general al CEC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Optimism pe bursele europene după ce AstraZeneca a anunțat eficiența vaccinului său împotriva Covid-19. Indicele paneuropean, la maximul din februarie CITEȘTE ȘI Optimism pe bursele europene după ce AstraZeneca a anunțat eficiența vaccinului său împotriva Covid-19. Indicele paneuropean, la maximul din februarie

Profitul net a băncii a scăzut față de anul trecut cu aproape 94 de milioane de lei. Rezultatul a fost afectat în principal de majorarea cu 110 milioane de lei a cheltuielilor  nete cu provizioanele  aferente creditelor, până la nivelul de 221,4 mil. lei la sfârșitul lunii septembrie 2020, precum  și de ajustările  nete negative,  în valoare de circa 43 de milioane de lei, generate de modificările clauzelor contractuale în vigoare, în special ca urmare a modificării condițiilor contractuale prin amânarea la plata a ratelor de credit. Banca estimează că și în ultima parte a anului va înregistra o majorare a  provizioanelor aferente creditelor.

Și celelalte bănci mari au raportat scăderi semnificative ale profiturilor la 9 luni după ce au crescut provizioanele pentru a acoperi riscurile suplimentare determinate de înrăutățirea mediului economic ca urmare a pandemiei: BRD a raportat un profit net în scădere cu 40% la 738 de milioane de lei, Banca Transilvania cu 33% la 1 miliard de lei, ING Bank cu 26% la 443 de milioane de lei. BCR și Raiffeisen au înregistrat un venit net mai ridicat, după ce anul trecut erau afectate de provizioanele aferente băncilor pentru locuințe.

Activele totale ale CEC Bank au urcat la 37,5 miliarde de lei, cu un plus de peste 14% de la începutul anului. Portofoliul de credite acordate clientelei, la valoare brută s-a majorat cu circa 9%, cu ritmuri de creștere aproximativ egale pe segmentele persoane fizice și companii. În cazul companiilor, împrumuturile acordate în cadrul programelor guvernamentale au înregistrat cea mai mare creștere (+762,6 milioane de lei), programul IMM Invest jucând un rol esențial. CEC Bank a primit până în prezent peste 4.600 de solicitări în cadrul acestui program, din care peste 1.200 au fost aprobate, iar alte 1.500 sunt în diferite etape de analiză. Pe segmentul persoanelor fizice, cea mai mare creștere s-a înregistrat pe segmentul creditelor pentru locuințe  (23%), soldul acestora crescând cu circa 420 de milioane de lei de la începutul anului.

Depozitele atrase de la clienți au crescut cu circa 12% de la începutul anului, la 31,1 miliarde de lei. Pe segmentul persoanelor fizice, creșterea a fost de 8,3%, iar pe segmentul segmentul persoanelor juridice, de peste 23%.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
profit cec bank