CCR amână din nou decizia pe Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, pentru 7 februarie

CCR amână din nou decizia pe Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, pentru 7 februarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2017

Curtea Constituțională (CCR) a amânat, din nou, miercuri, decizia pe sesizarea de neconstituționalitate privind legea conversiei creditelor în franci elvețieni, discuțiile urmând să fie reluate în 7 februarie.

”Am amânat-o pentru acea formulă magică, pentru examinarea mai adâncă a problematicii și pentru a da o decizie care să fie și în consonanță, nu în sensul soluției finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am făcut-o acolo (Legea dării în plată – n.r.) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, dacă se aplică și aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simțim nevoia unei aprofundări a motivelor pentru care vom da o soluție sau alta”, a precizat președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, conform News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Judecătorii Curții Constituționale au decis, în noiembrie 2016, să amâne pentru 18 ianuarie pronunțarea unei decizii privind Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul de la data contractării creditelor.

Sesizarea Guvernului privind legea de modificare a OUG 50/2010, prin care a fost introdusă posibilitatea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric s-a aflat pentru prima dată pe ordinea de zi a ședinței de plen a CCR, însă Curtea a decis amânarea deciziei.

Sesizarea a fost făcută de Guvern pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării.

Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condițiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare și un plafon.

Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistrații Curții Constituționale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituția.

VIDEO Iohannis a condus ședința de Guvern, pentru a bloca ordonanțele de modificare a Codului Penal și de grațiere CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis a condus ședința de Guvern, pentru a bloca ordonanțele de modificare a Codului Penal și de grațiere

Guvernul consideră că aplicarea legii și la creditele în derulare contravine principiului neretroactivității și previzibilității legii, consacrate de Constituție. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaților anterior adoptării proiectului.

Cabinetul Cioloș a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elvețieni) și cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputații au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ține cont de opinia Executivului.

Obiecțiile Guvernului exprimate în dialogul cu Parlamentul au fost reluate în sesizare. "Guvernul a avizat pozitiv în Parlament legea conversiei în franci elvețieni în condițiile în care forma votată ar fi păstrat caracterul social al inițiativei parlamentare. Legislativul însă nu a ținut cont de această opinie transmisă de Guvern și legea adoptată a depășit cadrul social motiv pentru care Guvernul contesta aceasta formă la CCR", au declarat surse guvernamentale pentru News.ro.

Inițial, la propunerea lui Viorel Ștefan, președintele Comisiei de finanțe-bănci, deputații au introdus condiția privind gradul de îndatorare, precum și un plafon de 250.000 de franci elvețieni, însă, după dispute politice și cu debitorii cu credite în franci elvețieni, modificările au fost retrase.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
curtea constituțională
legea conversiei