Șefii băncilor globale se pregătesc de transferarea operațiunilor din Marea Britanie, din cauza Brexit

Șefii băncilor globale se pregătesc de transferarea operațiunilor din Marea Britanie, din cauza Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2017

Directorii băncilor cu operațiuni globale se pregătesc pentru ce este mai rău în ceea ce privește Brexitul, cu planuri de transferare a operațiunilor din Marea Britanie, în condițiile în care premierul britanic Theresa May a anunțat marți că țara sa va ieși de pe piața unică, tranmite Bloomberg.

”Dacă nu știi încotro te îndrepți trebuie să te pregătești pentru ce este mai rău și să fii pregătit să acționezi rapid. Nu este știința rachetelor. Companiile vor să știe care este ambiția. Cum va fi tratată tranziția? Va fi o schimbare bruscă sau un anumit fel de blocaj?”, a afirmat președintele HSBC, Douglas Flint, într-un discurs susținut la Wold Economic Forum, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile se pregătesc pentru pierderea dreptului de a-și vinde liber serviciile financiare în UE de la Londra și urmează să înceapă procesul de transferare a operațiunilor în zona euro în decurs de câteva săptămâni de la declanșarea oficială a negocierilor pentru Brexit, programate pentru sfârșitul lunii martie.

Premierul May a afirmat în discursul de marți că Marea Britanie va ieși de pe piața unică și din uniunea vamală, urmând să negocieze un acord de comerț liber.

”Ipoteza de lucru este că băncile vor pierde accesul la piața unică. Este important să creăm mai multe opțiuni, dar haideți să vedem care va fi acordul final”, a spus președintele UBS, Axel Weber, într-un interviu acordat la Davos.

Directorul general al Aberdeen Asset Management, Martin Gilbert, a spus la rândul său că este timpul ca băncile să decidă dacă se vor muta la Dublin, Paris sau Frankfurt.

Lira sterlină crește puternic după anunțul lui May că va cere votul Parlamentului pentru acordul Brexit CITEȘTE ȘI Lira sterlină crește puternic după anunțul lui May că va cere votul Parlamentului pentru acordul Brexit

Șefii băncilor cu operațiuni globale au avertizat-o pe May că vor începe în curând să își transfere operațiunile și locurile de muncă din Marea Britanie în alte părți ale Europei, dacă nu le va protejat accesul facil la piață.

Președintele Bank of America, Brian Moynihan, a declarat totuși la Davos că este încă prematur să fie luate decizii legate de Brexit.

”Londra va fi o parte importantă a companiei noastre, indiferent ce se va întâmpla. Trebuie să așteptăm să fie stabilite regulile”, a spus Moynihan.

Standard Chartered a abordat oficiali irlandezi și germani despre stabilirea sediului juridic al băncii la Dublin sau la Frankfurt, după începerea procesului oficial de retragere a Marii Britanii din UE, au declarat în decembrie persoane apropiate situației.

Reprezentanții Citigroup discută cu autoritatea germană de reglementare BaFin despre transferarea unora dintre traderii din Londra la Frankfurt, a relatat Bloomberg în decembrie. Banca mai discută cu oficiali ai Băncii Centrale Europene și autorități de reglementare din state membe, între care Irlanda, despre transferarea unor operațiuni.

Anul trecut, UBS a anunțat că ar putea transfera 1.500 de locuri de muncă din Marea Britanie în alte regiuni ale UE, în timp ce HSBC a avertizat că ar putea muta până la 1.000 de angajați la Paris. JPMorgan a avertizat la rândul său că 4.000 de locuri de muncă din Marea Britanie ar putea fi în pericol.

Ministrul irlandez însărcinat cu serviciile financiare a declarat marți că se așteaptă ca un val de firme din Marea Britanie să decidă să își transfere activitățile în Irlanda, până la jumătatea anului 2017.

”Companiile financiare au venit și s-au întâlnit cu mine și cu alți miniștri, întrebând despre spații de birouri și angajați”, a spus Eoghan Murphy, ministru de stat în Departamentul de Finanțe, într-un interviu acordat la Hong Kong.

El se așteaptă ca primele decizii, care vor fi comunicate public, vor avea loc în primul și al doilea trimestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit