Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proprietara proiectului aurifer de la Rovina - a cărui exploatare a fost avizată de Guvern în toamnă, a atras 3 milioane de dolari canadieni (2,2 milioane de dolari americani) pentru acest proiect, printr-un plasament privat de acțiuni.
Acțiunile nou-emise au fost plasate la prețul de 0,3 dolari canadieni pe acțiuni. Pentru fiecare unitate cumpărată, investitorii vor primi și dreptul de a ahiziționa, ulterior, o altă acțiune la prețul prestabilit de 0,5 dolari canadieni/acțiuni (warrant-uri cu scadența peste 2 ani).
La începutul anului, compania anunțase că vrea să atragă 10 milioane de dolari canadieni pentru proiectul de la Rovina, însă în luna februarie a abandonat acest plan, din cauza condițiilor dificile din piață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În noiembrie, Guvernul României a finalizat ratificarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare a perimentrului de aur și cupru de la Rovina, județul Hunedoara. Licența de exploatare acordată canadienilor pentru o perioadă de 20 de ani și supusă ratificării din partea premierului și a ministerelor competente a fost acordată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) în 2015. La acel moment, valoarea producției miniere era estimată la 3,6 miliarde dolari pentru aur și 1,7 miliarde dolari pentru cupru, statul mizând pe redevențe de 310,4 milioane dolari.
Tot în toamnă, canadienii au obținut 2,6 milioane de dolari canadieni (aproape 2 milioane dolari americani) printr-un plasament privat de acțiuni, banii urmând să meargă, în special, către proiectul de la Rovina. La acel moment, licența pentru perimetrul de la Rovina era în curs de aprobare la ministerele competente.
Cu un an în urmă, Euro Sun Mining a atras pentru acest proiect 8,6 milioane de dolari printr-un alt plasament privat de acțiuni.
Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru. Mina de la Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 50 kilometri de Roșia Montană, proiect dezvoltat de Gabriel Resources.