Bursele europene încep săptămâna în scădere. Companiile petroliere urcă pe burse, susținute de creșterea puternică a cotațiilor petrolului după atacurile din Arabia Saudită

Bursele europene încep săptămâna în scădere. Companiile petroliere urcă pe burse, susținute de creșterea puternică a cotațiilor petrolului după atacurile din Arabia Saudită
scris 16 sep 2019

Acțiunile europene scad în prima parte a tranzacțiilor de luni, după patru ședințe consecutive de creșteri, în contextul în care un atac cu drone care a lovit sâmbătă două centre producătoare de petrol din Arabia Saudită a redus apetitul al risc al investitorilor.

Companiile din domeniul producției și exportului de petrol înregistrează însă creșteri pe bursele europene, susținute de avansul puternic al cotațiilor petrolului. Tullow Oil urcă cu peste 8%, iar BP are un avans de 3,7% pe bursa londoneză. Royal Dutch Shell urcă cu 2,7% pe bursa de la Amsterdam.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele sectorial Stoxx Europe 600 Oil & Gas urcă cu 2,4%.

Costurile cu forța de muncă ale firmelor din România mențin cel mai rapid ritm de creștere din UE. În construcții, creșterea a depășit 18% CITEȘTE ȘI Costurile cu forța de muncă ale firmelor din România mențin cel mai rapid ritm de creștere din UE. În construcții, creșterea a depășit 18%

De cealaltă parte, companiile aeriene au un declin semnificativ. Ryanair, Air France-KLM și EasyJet au scăderi de 2%-3% după ce, în debutul tranzacțiilor, au înregistrat scăderi de peste 4%.

Per ansamblu, indicele paneuropean Stoxx 600 scade cu 0,6%. Indicele CAC 40 (Paris) scade cu 0,58%, FTSE 100 (Londra) pierde 0,2%, iar DAX (Frankfurt) înregistrează un declin de 0,53%.

Apetitul la risc este infleunțat și de dataele economice nefavorabile din China, notează Reuters. Încetinirea activităților economice din China s-a agravat în luna august, când a înregistrat cea mai lentă creștere a producției industriale din ultimii 17 ani și jumătate, pe fondul extinderii impactului războiului comercial cu Statele Unite și al reducerii cererii interne.

Cotațiile petrolului au crescut spectaculos după ce atacuri cu drone au avariat grav 2 centre petroliere ale Saudi Aramco, ceea ce poate afecta producția a 5-7 milioane de barili pe zi, reprezentând aproximativ 5% din livrările la nivel mondial.

Petrolul de tip Brent s-a tranzacționat în primele minute ale ședinței asiatice chiar și peste reperul de 71 dolari/baril, cu circa 19% în creștere față de cotația de vineri, cel mai puternic avans înregistrat până acum (contractele futures Brent au fost lansate în 1988).

Deși avansul cotațiilor s-a temperat, atât petrolul Brent, cât și West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează semnificativ peste nivelul de vineri. Brent se tranzacționeazî la 65,4 dolari/baril, iar referința americană WTI, la 59,02 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse
stoxx 600
drone arabia saudita
cotatii petrol
productie petrol
companii aeriene
companii petroliere