BpL: Sistemul de economisire-creditare Bauspar ar putea genera până în 2020 investiții ale românilor de 1 miliard euro

BpL: Sistemul de economisire-creditare Bauspar ar putea genera până în 2020 investiții ale românilor de 1 miliard euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2016

Sistemul Bauspar, de economisire-creditare în domeniul locativ, ar putea genera până în 2020 investiții până la 1 miliard de euro în renovarea locuințelor din România dacă ar funcționa în mod normal, se arată într-un comunicat transmis luni de Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), alcătuită din cele două bănci pentru locuințe existente în România.

Analiza a fost realizată în contextul în care activitatea băncilor pentru locuințe din România a fost blocată după un control al Curții de Conturi, care a acuzat băncile pentru locuințe de un prejudiciu total de 384 milioane lei în derularea sistemului de economisire-creditare susținut de către stat, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Curtea de Conturi a sesizat DNA, care a declinat competențele de anchetare în acest caz. Rapoartele Curții de Conturi au blocat complet sistemul de economisire-creditare din România, în condițiile în care cele două bănci românești pentru locuințe nu mai primesc depozite noi de la clienți, deponenții actuali putând să ia credite în baza contractelor încheiate la intrarea în sistem.

în acest context, băncile pentur locuințe explică care ar fi utilitatea sistemului pentru o țară cu grave probleme locative precum România.

“Dacă sistemul Bauspar ar funcționa normal, până în 2020 s-ar putea realiza investiții pe baza acestui sistem Bauspar de până la 1 miliard de euro, ceea ce ar reprezenta un important vector de creștere economică pentru sute de mii de familii de români”, se arată în comunicatul asociației.

Conform Eurostat, prima prioritate investițională a aproape 600.000 de familii de români este îmbunătățirea confortului locativ într-o țară cu cel mai învechit stoc de locuințe din UE.

STUDIU 65% dintre românii din mediul rural nu au un cont bancar CITEȘTE ȘI STUDIU 65% dintre românii din mediul rural nu au un cont bancar

“Cu toate acestea, veniturile medii ale românilor sunt circa la jumătate cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcții este relativ similar cu cel din România”, susține ABDLR.

O cercetarea IRSOP în anul 2015 arată că finanțarea investițiilor în domeniul locativ se bazează doar 30% pe credite bancare, și 70% pe fonduri proprii reprezentate de: economii - 41% (sistemul Bauspar ajutând în acest sens), și venituri- 29%.

Circa 75% cei care și-au adus în fiecare an economiile în sistem, dar fără a accesa ulterior credite, au declarat că sumele pe care le-au retras ulterior - economiile lor plus dobânzi plus prima de stat - le-au utilizat tot pentru îmbunătățirea spațiului locativ al familiei, se arată intr-un studiu al BCR Banca pentru Locuințe , realizat de IRSOP.

Mai mult, dacă în anul 2011 volumul total al creditelor pentru domeniul locativ era de doar 55 milioane lei, în anul 2015 totalul creditelor acordate însuma 294 milioane lei.

România are două bănci pentru locuințe, apărute după ce legislația românească a introdus o primă pentru economisire care stă la baza sistemului importat din mediul german.

Mai exact, statul plătește 25% din suma economisită în anul precedent de către client, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire. Sistemul funcținează în actuala formă de circa zece ani, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 99/2006.

La finalul anului 2015, BCR Banca pentru Locuințe avea active de 3,07 miliarde lei, iar Raiffeisen Banca pentru Locuințe active de 676 milioane lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Astfel, cu active de 3,74 miliarde lei (în jur de 830 milioane euro), băncile românești pentru locuințe au o cotă de doar 1% din activele sectorului bancar românesc.

viewscnt
Afla mai multe despre
bauspar
banci pentru locuinte