BNR: Angajații băncilor din România sunt supraîncărcați și, adesea, demotivați

BNR: Angajații băncilor din România sunt supraîncărcați și, adesea, demotivați
scris 9 aug 2017

Băncile din România au angajați supraîncărcați și, adesea, demotivați, în condițiile în care au renunțat la peste 10.000 de salariați în ultimii zece ani, perioadă în care salariile au urcat cu doar 13%, și au tăiat fondurile pentru formare profesională, este ideea susținută în caietul de studii "Intermedierea financiară: probleme și posibile soluții", coordonat de economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.

"În ultimii ani, băncile comerciale au operat reduceri masive de costuri la nivelul personalului bancar. Nu numai că numărul acestuia a scăzut, dar și salariul mediu net a cunoscut o creștere lentă, de circa 13 la sută cumulat în perioada decembrie 2007 - martie 2017. Economiile astfel rezultate au permis reîncadrarea sistemului bancar în sfera profitabilității, dar cu prețul unui personal supraîncărcat și, adesea, demotivat", se afirmă în document.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, băncile din România aveau 65.657 de angajați în decembrie 2007 și doar 55.427 salariați în martie 2017, scăderea fiind de 10.230 angajați sau 15,6%, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondatorul Băncii Carpatica, Ilie Carabulea, cere de la Patria Bank peste 40 milioane lei CITEȘTE ȘI Fondatorul Băncii Carpatica, Ilie Carabulea, cere de la Patria Bank peste 40 milioane lei

În aceeași perioadă, salariul mediu net din sistemul bancar a crescut cu 13,2%, la 3.940 lei, cu mult sub rata cumulată a inflației din același interval.

Autorii caietului de studii remarcă,de asemenea, "tăierile de fonduri operate de cele mai multe bănci comerciale pentru activitatea de formare profesională",  numărul total al cursanților pregătiți prin Institutul Bancar Român reducându-se semnificativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
valentin lazea
angajati
banci