Băncile din România au cedat expuneri neperformante de circa 3,9 miliarde euro în 2015 și 2016, când "activitatea de vânzare a creditelor neperformante a avut o intensitate semnificativă", arată caietul de studii "Intermedierea financiară: probleme și posibile soluții", coordonat de economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.
"În România, activitatea de vânzare a creditelor neperformante a avut o intensitate semnificativă, ceea ce a condus la un număr și un volum ridicate de expuneri care au ieșit din bilanțul băncilor și au intrat în bilanțul entităților specializate în colectarea creanțelor", arată documentul menționat.
Evoluția a fost stimulată de politicile de supraveghere ale băncii centrale începând din 2013-2014, care au inclus eliminarea din bilanț a creditelor neperformante necolectate acoperite integral cu provizioane, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Activitatea de cesiune a expunerilor neperformante în România a avut o amploare mare în special în anul 2015 (circa 2,5 miliarde euro), dar a fost consistentă și în anul 2016 (circa 1,4 miliarde euro)", a precizat caietul de studii.
În plus, BNR a recomandat băncilor, în 2016, acoperirea integrală cu provizioane a creditelor neperformante negarantate pentru care există restanțe la plată de cel puțin 180 de zile, urmată de eliminarea expunerilor din bilanț, potrivit documentului.
Potrivit statisticilor BNR, rata creditelor neperformante din sistemul bancar românesc a scăzut de la 21,47% în septembrie 2014 până la 10% în septembrie 2016 și la 9,36% în martie 2017.