Fondul European de Investiții (FEI) oferă garanții în valoare totală de 477,75 milioane de euro către șapte bănci din România, în urma unor acorduri încheiate pentru a spori competitivitatea și sustenabilitatea întreprinderilor, a anunțat Banca Europeană de Investiții (BEI).
Conform sursei citate, cele șapte bănci din România sunt: UniCredit Bank, Alpha Bank, Libra Internet Bank, BRD Groupe Societe Generale, Patria Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Garanti BBVA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, garanțiile de aproximativ 500 de milioane de euro ale Fondului European de Investiții (FEI) către bănci vor cataliza un minim de 700 de milioane de euro în finanțare pentru IMM-urile românești, scrie Agerpres.
"Scopul acordurilor este de a crește puterea de finanțare a băncilor cu 309 de milioane de euro pentru competitivitate și cu 168,75 de milioane de euro pentru sustenabilitate, permițându-le să ofere condiții de împrumut favorabile pentru IMM-uri, inclusiv rate ale dobânzilor mai mici", se menționează în comunicat.
Tranzacțiile completează garanțiile FEI din 2023 în valoare totală de 1 miliard de euro pentru cinci bănci din România.
Potrivit sursei citate, noile garanții directe neplafonate ale FEI sunt susținute de programul InvestEU condus de Comisia Europeană, precum și de Mecanismul de redresare și reziliență. Condițiile de împrumut îmbunătățite pentru IMM-uri vor include, de asemenea, scadențe mai lungi și cerințe reduse de garanție și avans.
"Acordurile de astăzi vor îmbunătăți accesul IMM-urilor din România la finanțare, contribuind astfel la creștere, competitivitate și un viitor mai ecologic. Acestea se bazează pe cooperarea strânsă dintre guvernul român, Comisia Europeană și FEI, în vederea asigurării faptului că întreprinderile românești primesc sprijinul de care au nevoie", a afirmat directoarea generală a FEI, Marjut Falkstedt.
Cele șapte bănci vor putea facilita accesul la finanțare pentru o gamă mai largă de întreprinderi - inclusiv startup-uri - și industrii, cu condiții de împrumut care nu ar fi disponibile în absența garanțiilor FEI. Acest lucru, la rândul său, va îmbunătăți rezultatele întreprinderilor, va consolida economia românească și va accelera tranziția verde a țării, precizează sursa citată.
"Întrucât finanțarea va fi disponibilă atât în lei, cât și în euro, noile acorduri vor consolida și regiunile de coeziune din România, prin stimularea extinderii afacerilor, promovarea transportului curat și sprijinirea lanțurilor valorice", se mai precizează în comunicat.
CITEȘTE ȘI Candidații 45+ pe piața muncii - categoria cu cele mai puține aplicări. Caută doar anumite posturiDin 2 mai 2024, FEI își aliniază sigla cu familia UE, consolidându-și rolul de actor cheie în UE.
Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Europa, facilitându-le accesul la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod special acest segment de piață. În acest rol, FEI contribuie la urmărirea obiectivelor cheie ale politicii UE, cum ar fi competitivitatea și creșterea, inovarea și digitalizarea, impactul social, competențele și capitalul uman, acțiunile climatice și durabilitatea mediului și multe altele.
Compartimentul pentru statele membre InvestEU permite statelor membre să contribuie cu o parte din fondurile lor de gestiune partajată, resurse din Mecanismul de redresare și reziliență și resurse naționale la fondul InvestEU prin înființarea unui compartiment de stat membru dedicat. Cu această contribuție voluntară, statele membre pot profita de garanția InvestEU pentru a sprijini prioritățile naționale specifice. În cadrul compartimentului pentru statele membre, împrumuturile, garanțiile sau investițiile de capital pot fi oferite ca o completare a altor investiții publice și private.