Mediul antreprenorial românesc s-a maturizat, știe să facă un plan de afaceri și să simtă tendințele și să se replieze atunci când apar dificultăți, spune Mihalea Mihalcea, Șef Produse Financiare Retail la UniCredit Bank România.
„Contextul este dificil, nu putem ignora acest lucru, dar suntem în acest parteneriat și atunci când vin momente mai puțin plăcute”, spune Mihalcea, în cadrul Conferinței Profit.ro IMM – Anul marilor presiuni pentru micii antreprenori. Unde mai pot găsi soluții de creștere. Ediția a IV-a.
Evenimentul, transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, a fost organizat cu sprijinul CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, REI Grup, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, BRD
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„În ultima vreme, antreprenoriatul român a căpătat capacitatea și agilitatea de a simți tendințele și de a reuși să navigheze pe acea direcție astfel încât să-i fie bine”, adaugă ea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Perspectiva băncii este una de creștere în perioada următoare în ceea ce privește relația cu întreprinderile mici și mijlocii.
Guvernul a introdus noi taxe și impozite la începutul acestui an sau a majorat unele existente - inclusiv biruri sau restricții care afectează direct companiile mici, cum este cazul impozitului pe cifra de afaceri.
La nivel macro, UniCredit se așteaptă la o creștere economică ușor mai mare în acest an, la 2,7%, comparativ cu 2,1%, dar în scădere la 1,9% anul viitor, când vede și posibile majorări ale taxelor și impozitelor.
CITEȘTE ȘI Cât a mai recuperat Banca Comercială a Etiopiei din banii luați în timpul unei defecțiuni tehniceMihalcea spune că firmele au dovedit maturitate și că știu să vină la bancă atunci când văd oportunități, dar și când apar probleme în afacerile lor.
„Vedem un mediu antreprenorial matur, care este în stare să acceseze programele, să construiască pe seama lor, să vină cu un business plan solid la bancă, și împreună să putem construi pasul următor”, spune Mihalcea.
„Acei antreprenori care au avut puterea de a lua decizii dificile la momentul potrivit, fie să oprească o linie care nu mergea care nu mergea în direcția corectă sau, dimpotrivă, să direcționeze resursele într-o linie nouă, dar unde existau oportunități de creștere, au avut succes. Pe de altă parte, acolo unde lucrurile au mers din inerție și au fost lăsate să curgă, bazându-ne fie pe susținerea finanțatorului, fie pe susținerea statului, lucrurile nu au mers totdeauna corect”, adaugă Mihalcea.
CITEȘTE ȘI Ford Otosan atrage un credit sindicalizat de sute milioane euro pentru extinderea uzinei din Craiova. Care sunt băncile implicateDirectoarea pentru produse retail a UniCredit adaugă că „există întotdeauna soluții, atâta vreme cât relația se construiește corect și deschis”.
Rata creditelor neperformante în sistemul bancar este la un minim istoric de 2,3% (decembrie 2023), fiind în scădere puternică după criza financiară. Pentru sectorul companiilor, datele valabile pentru septembrie 2023 arată un nivel apropiat de cel minim istoric al ratei neperformantelor la 4%.
„La noi, procentul business-urilor care au succes este mai mare decât a celor care sunt în dificultate. Așa că, da, perspectiva noastră este una optimistă”, spune Mihalcea.
Fără cereri pe moratoriul agricol
Banca nu a primit nicio cerere de la fermieri pentru moratoriul bancar aprobat de guvern, spune Mihalcea.
CITEȘTE ȘI ING lansează un avertisment către clienții din România„Nu a fost nevoie de acest demers în acest moment, pentru că suntem într-un moment de maturitate. Pentru că companiile au această capacitate de a se replia, de a-și administra eficient resursele. Ne aflăm într-un alt moment de dezvoltare a mediului de afaceri”.
Sectorul agricol avea o rată a neperformantelor de 3,5% la nivelul lunii septembrie 2023.
Mihalcea crede însă că programul Creditul Fermierul este o soluție mult mai adecvată pentru firmele din domeniul agricol, pentru că adresează creșterea, în timp ce băncile au soluții pentru a gestiona eventualele probleme ale clienților la plata ratelor.