Închiderea magazinelor în weekend nu este oportună, conform semnalelor primite din rândul societății, anunță premierul Ciolacu, precizând astfel că vrea să închidă acest subiect.
"Vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârșit de săptămână. Din semnalele primite din rândul societății rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend! Au închis alții piețele în pandemie și au pus orar la magazine, nu mai suntem în etapa aceea!", spune șeful Guvernului.
În urmă cu o săptămână, premierul Marcel Ciolacu anunța că a dat în calcul propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend, pentru a vedea care este impactul unei astfel de propuneri, spun\nd că o decizie în acest sens "nu este una ușoară, dar se poate ajunge la așa ceva".
"Am dat în discuție, la tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie ușoară. Acum trebuie să fim corecți, că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând nu știm dacă acoperim nevoia cetățenilor, dacă închidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare.
Și atunci românilor li s-a spus să-și facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz. Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să-și cumpere alimente, totuși e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuși impactul.
Nu e o decizie ușoară dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie", a declarat atunci Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hornbach deschide în România un hub IT pentru toate cele 9 țăriMicii comercianți i-au propus premierului închiderea magazinelor sâmbăta și duminica, începând cu ora 13.00.
Ei au susținut că acest lucru i-ar putea ajuta să evite scăderea drastică a numărului de cumpărători la sfârșitul săptămânii.
La început, reprezentanții micilor magazine i-au propus premierului Marcel Ciolacu ca supermarketurile și hipermarketurile să fie închise în weekend, cu argumentul că pierd mulți clienți din cauză că marile magazine sunt deschise sâmbăta și duminica până seara târziu. Acest lucru nu este posibil, așa că a doua propunere este ca toate magazinele să fie închise sâmbăta și duminica, de la ora 13:00.
CITEȘTE ȘI FOTO Lidl retrage de la vânzare un produs. Posibil contaminat cu SalmonellaÎn felul acesta, micile magazine speră ca, în timpul săptămânii, clienții care se duceau în weekend la supermarketuri să vină la ele.
"Închiderea la ora 13:00 pe care am propus-o noi pentru hipermarketuri ne-ar fi adus clienți la magazinele mici, tradiționale. Nu e însă un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanță. Alternativ, ar fi să închidem toți sâmbătă, de la ora 13:00, și duminica, tot de la ora 13:00 - și magazinele mari, și magazinele mici - să avem un program de 8 ore sâmbăta și un program de 8 ore duminica.
CITEȘTE ȘI FOTO Tentativă de fraudă de tip phishing la eMAGNu există nicio pierdere, pentru că vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă și după-amiaza zilei de duminică se vor muta în timpul săptămânii", spune reprezentantul micilor magazine, Feliciu Paraschiv.
Feliciu Paraschiv este proprietar al lanțului de magazine Paco Supermarkets și vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România.
Feliciu Paraschiv a mai spus atunci că premierul i s-a părut interesantă propunerea și a spus că o va analiza.
Profit.ro a anunțat că Guvernul vrea să acorde o serie de facilități micilor lanțuri de retaileri locali, care au magazine de proximitate mai mici de 400 mp.
”Executivul caută soluții pentru susținerea de produse românești, prin intermediul micilor rețele locale, care se pot aproviziona de pe lanțul scurt al producătorilor locali”, au precizat sursele Profit.ro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul schimbă regulile pentru Uber și Bolt, după cum au cerut taximetriștii. Mașini închiriate și în comodat sunt eliminate, transport doar în județul de înmatriculare, taxă mai mare. Șoferii part time spun că vor renunțaPSD și Marcel Ciolacu au susținut frecvent ideea ca achizițiile publice de alimente să respecte lanțul scurt de aprovizionare sau ca în toate licitațiile publice să fie aplicat „Criteriul verde”, un principiu european, care acordă punctaj suplimentar companiilor cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puțin, față de punctul de destinație al contractantului și care, în acest mod, poate sprijini firmele românești în astfel de proceduri.