Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, a semnat un acord cu JC Flowers & Co. pentru a cumpăra First Bank România. Tranzacția trebuie să fie întâi aprobată de Banca Națională a României și de Consiliul Concurenței înainte de a fi finalizată, la un termen estimat în prima parte a anului viitor. Intesa ar putea ajunge în topul celor mai mari 10 bănci din piață.
Urmărește-ne și pe Google News
Angajați ai First Bank au fost anunțați, conform surselor Profit.ro, printr-un mail intern, despre semnarea acordului și vor primi mâine mai multe informați despre tranzacție și următorii pași pe care îi va parcurge banca.
Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI
UPDATE 16.00: Marco Elio Rottigni, șeful Diviziei Bănci SubsidiareIinternaționale a Intesa Sanpaolo, a confirmat semnarea acordului de cumpărare de acțiuni de către Grupul Intesa Sanpaolo pentru achiziționarea a 99,98% din acțiunile First Bank S.A. de la fondul privat de investiții american J.C. Flowers & Co., într-un comentariu transmis astăzi: " Le urăm bun venit angajaților și clienților First Bank în cadrul Grupului Intesa Sanpaolo. Această operațiune ne dublează prezența în România, o țară cu o creștere economică importantă, cu legături puternice cu Italia, și este în linie cu strategia noastră de a profita de oportunități de valoare, menținând în același timp accentul pe creșterea organică si pe stimularea profitabilitatii. Extinderea în România consolidează poziția noastră de bancă solidă în Europa Centrală și de Est și sprijină în mod activ internaționalizarea companiilor italiene. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm în curând cu noii noștri colegi."
First Bank avea active de 7,73 miliarde de lei la finele anului trecut și o cotă de piață de circa 1,1%. Intesa Sanpaolo era doar un pic mai mică la aceeași dată, cu active de 7,67 miliarde de lei și o cotă de piață de aproape 1,1%. Noua bancă ce ar rezulta după fuziune ar urma să ajungă undeva pe locul 9-11 în piață, în jurul Citibank (2,1% din piață) și Garanti BBVA (1,9% din piață), în condițiile în care topul se va comprima ca urmare a fuziunii dintre UniCredit și Alpha Bank, respectiv a vânzării OTP Bank către Banca Transilvania (cel mai probabil) sau către Raiffeisen Bank.
CITEȘTE ȘI Deutsche Bank a calculat: Cum va beneficia Alpha Bank în urma acordului din România cu UniCredit. Recomandare: Buy!
Banca Italiană discută de mai mult timp termenii tranzacției, care, potrivit surselor citate prima dată de Bloomberg, ar evalua First Bank la aproximativ 200 de milioane de euro (216 milioane de dolari).
În negocieri pentru achiziția First Bank a mai fost și Vista Bank, fosta Marfin Bank, controlată de familia greacă Vardinogiannis prin vehiculul Barniveld Enterprises Limited, ca și UniCredit, care însă s-a retras și a preluat între timp Alpha Bank România, tranzacție ce o va propulsa pe locul trei în piața bancară locală, înaintea BRD.
Intesa, cea mai mare bancă din Italia, caută de mai mult timp achiziții în țările europene în care este deja prezentă. Recent a fost relatat că Intesa Sanpaolo SpA ar putea lua în considerare achiziții de mai mică amploare în regiunile europene unde operează și în țări situate în jurul Mării Mediterane, pentru a-și consolida unele dintre activitățile sale de bază. Grupul Intesa are filiale în 12 țări din Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Marco Elio Rottigni, șeful diviziei de subsidiare internaționale a Intesa, a declarat la începutul lunii august că aceasta este pregătită să urmărească orice oportunitate de creștere externă care apare. Banca operează o unitate în România care deține active de aproximativ 1,5 miliarde de euro și deservește peste 60.000 de clienți.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania pierde definitiv procesul cu Fiscul pe impozitul din achiziția Volksbank First Bank este fosta bancă elenă Piraeus Bank, preluată de americani în 2018. Grecii s-au angajat atunci în fața Comisiei Europene să vândă afacerile din afara peninsulei, după ce europenii au împrumutat statul elen cu fondurile necesare salvării sistemului bancar.