Directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, și-a prezentat demisia miercuri, în aceeași zi în care banca daneză, aflată în centrul unui scandal privind activități de spălare a banilor, a anunțat că a analizat tranzacții însumând 200 miliarde de euro desfășurate prin intermediul sucursalei din Estonia, o porțiune semnificativă dintre acestea fiind indicate ca suspecte.
“Este clar că Danske Bank nu a reușit să își îndeplinească responsabilitățile în cazul posibilei spălări de bani din Estonia. Regret profund acest lucru. Chiar dacă investigația derulată de o firmă de avocatură externă conchide că mi-am îndeplinit obligațiile legale, cred că este cel mai bine pentru toate părțile să demisionez”, a declarat Borgen.
Șeful Danske Bank va rămâne în funcție până la numirea unui nou director general.
CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Danemarca, scandal de spălare de bani în valoare de 150 miliarde dolari în favoarea oligarhilor rușiConcomitent cu demisia lui Borgen, banca daneză a anunțat, astăzi, rezultatele anchetei derulate de firma de avocatură Bruun & Hjejle privind activitățile sucursalei estoniene în perioada 2007-2015, suspectată că ar fi facilitat tranzacții ilegale în numele unor oligarhi ruși.
Ancheta a vizat aproximativ 15.000 de clienți ai Danske Bank din Estonia, care au efectuat 9,5 milioane de plăți în intervalul analizat, în valoare totală de circa 200 miliarde de euro.
Banca daneză a arătat că nu poate preciza suma exactă care ar fi fost spălată prin intermediul sucursalei estoniene, însă spune că aproximativ 6.200 dintre clienții sucursalei prezintă “caracteristici suspecte”.
“Per total, estimăm că o porțiune semnificativă a plăților sunt suspecte”, conform băncii.
Potrivit Wall Street Journal, echivalentul a nu mai puțin de 150 miliarde dolari ar fi reprezentat sume de bani obținute din activități ilicite pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice spălate în anii 2007-2015 cu ajutorul celei mai mari bănci comerciale din Danemarca, cu active de 3,48 trilioane coroane daneze (541,14 miliarde dolari).
CITEȘTE ȘI Precedent: Curtea Supremă din Danemarca decide - șoferii Uber trebuie să plătească amenzi pentru fiecare cursăÎn condițiile în care Danske Bank nu a putut avansa o sumă anume referitoare la tranzacțiile suspecte derulate de clienții nerezidenți în Estonia în perioada analizată, Consiliul Director a anunțat că a decis să doneze venitul brut generat de clienți între 2007 și 2017, estimat la 1,5 miliarde de coroane daneze (201 milioane euro).
"În măsura în care nu vor fi confiscate de autorități", fondurile vor fi transferate unei fundații independente care sprijină activitățile de combatere a infracțiunilor financiare, a arătat Danske Bank.
Banca daneză este investigată de autoritățile din Danemarca și Estonia, însă până în prezent nu a fost anunțată nicio sancțiune în acest caz.
Recent, Comisia Europeană a propus consolidarea rolului Autorității Bancare Europene (ABE) în supravegherea fenomenului de spălare a banilor în sectorul financiar, invocând, printre altele, cazurile recente legate de spălarea banilor din unele bănci din UE
“Deși UE dispune de norme solide privind combaterea spălării banilor, cazurile recente legate de spălarea banilor din unele bănci din UE au provocat îngrijorări privind faptul că supravegherea și asigurarea respectării acestor norme nu sunt întotdeauna puse în aplicare în mod eficace în întreaga UE. Acest lucru creează nu numai riscuri pentru integritatea și reputația sectorului financiar european, dar poate avea implicații și asupra stabilității financiare a anumitor bănci”, a arătat Comisia în motivarea propunerii privind întărirea rolului ABE în supravegherea fenomenului de spălare a banilor în sectorul financiar.