Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut pentru a doua lună consecutiv, în aprilie, la 33,16 miliarde de euro, de la 34,12 miliarde de euro în martie.
În cursul lunii trecute au fost intrări de circa 4,1 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele. Au fost și ieșiri de puțin peste 5 miliarde de euro, reprezentând modificarea RMO și plăți de datorie, inclusiv o sumă de 250 de milioane de euro aferentă unor împrumuturi ale Ministerului Finanțelor Publice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În martie, rezervele au scăzut cu 1,7 miliarde de euro comparativ cu februarie, pe fondul intervențiilor BNR în piața valutară pentru a opri deprecierea leului, cât și a eliberării unor sume de 500-600 de milioane de euro către băncile comerciale ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii la valută în februarie. De altfel, leul s-a depreciat cel mai puțin dintre monedele din regiune în contextul volatilității generate de pandemia COVID-19 în piețele financiare. Guvernatorul Isărescu menționa la finele lunii martie că vârful tensiunilor a fost depășit.
Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5,26 miliarde de euro, comparativ cu 4,88 de miliarde de euro la finele lunii martie.
Plățile scadente în luna mai 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 147 milioane euro.