Rezervele valutare la Banca Națională a României au scăzut la 35 de miliarde de euro în iunie, de la 35,64 miliarde de euro în mai.
În cursul lunii trecute au avut loc intrări de 3,6 miliarde de euro, provenite din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și „altele”.
Au ieșit 4,24 miliarde de euro, sume reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și “altele”.
CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank lansează serviciul de cash-back în benzinăriile RompetrolCapitolul "altele" nu este detaliat de banca centrală și ar putea include și eventualele vânzări/cumpărări de valută pentru controlarea cursului de schimb. Luna trecută nu au avut loc nici modificări ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută.
Pentru plata datoriei publice ajunsă la scadență au ieșit din rezerva administrată de BNR doar 98 de milioane de lei în iunie. În iulie BNR va face plăți de 117 milioane de euro în contul datoriei publice.
Rezervele au crescut substanțial în mai, după ce în conturile Ministerului de Finanțe au intrat 3,3 miliarde de euro dintr-un împrumut extern.
Rezerva de aur de 103,6 tone valora luna trecută 5,27 miliarde de euro, comparativ cu 5,17 miliarde de euro în mai.
Cu totul, rezerve valutare plus aur, rezerva internațională era de 40,27 miliarde de lei în iunie, față de 40,81 miliarde de euro la finele lunii mai.