Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International, cu activități și pe piața din România, ar putea fuziona cu banca-mamă Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) și cu Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien, cel mai mare acționar al RZB, pentru a simplifica structura acționariatului și a reduce presiunile asupra capitalului, potrivit unor surse familiare cu situația citate de Bloomberg.
Raiffeisen Bank International (RBI), acționarul majoritar al Raiffeisen Bank România, este deținut în proporție de 60,7% de RZB, grup care la rândul lui are drept principal acționar banca comercială Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien, cu o participație de 35%.
Potrivit surselor menționate, Raiffeisen Bank International analizează o posibilă fuziune cu cei doi acționari în următoarele luni pentru a se conforma cu noile cerințe de capital, planurile alternative vizând vânzarea de active sau fuziunea mai multor subsidiare austriece ale grupului.
Nicio decizie nu a fost luată până în prezent, iar posibila fuziune cu RZZ și Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien întâmpină opoziția grupului-mamă, au precizat sursele.
Creșterea cerințelor privind capitalizarea băncilor, introducerea de noi reglementări în sector și încheierea perioadei extrem de profitabile dinaintea crizei financiare și economice au afectat evoluția grupului bancar austriac. În timp ce Raiffeisen Bank International poate vinde acțiuni noi pentru a-și majora capitalul, nici RZB și nici băncile regionale Raiffeisen Landesbanks nu au acces pe piețele de acțiuni.
O eventuală fuziune ar combina activele Raiffeisen Bank International, majoritatea aflate în tările din Europa de Est, cu operațiunile RZB din Austria. RZB deține, printre altele, o companie de construcții și una de administrare de fonduri, mai multe bănci comerciale și 31,5% din acțiunile asiguratorului Uniqa Insurance Group.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, compania rezultată în urma fuziunii ar putea să vândă participația la Uniqa și să își adapteze prezența în regiunea din Europa de Est prin anularea procesului de vânzare a subsidiarei din Polonia, alegând în schimb să vândă afacerile din Rusia.
Raiffeisen Bank International a raportat un profit consolidat de 378 milioane de euro la nouă luni, în creștere cu 67% față de 2014, după ce efectele unor măsuri legislative luate anul trecut, precum conversia creditelor în valută din Ungaria, s-au disipat.
Subsidiara din România a înregistrat un profit de 86 milioane de euro, contribuind astfel cu aproape un sfert la câștigul grupului austriac.