Cele mai mari 30 de bănci din lume, printre care JPMorgan Chase, HSBC și Deutsche Bank, ar putea fi nevoite să își suplimenteze capitalul cu până la 1.100 miliarde de dolari până la începutul anului 2022 pentru a evita un nou faliment de tip Lehman Brothers, potrivit noilor reglementări în domeniu publicate luni de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB), relatează Bloomberg.
Noile standarde bancare prezentate de FSB, organizație creată de țările G20 pentru a preveni repetarea crizei financiare și economice din 2008, stipulează că băncile de importanță sistemică trebuie să atingă, până în ianuarie 2019, o capacitate minimă de absorpție a pierderilor echivalentă cu 16% din activele ponderate în funcție de risc, capacitatea de absorpție urmând să urce la cel puțin 18% din active în ianuarie 2022.
Raportat la nivelul de 18% din activele ponderate, marile bănci au nevoie de o capitalizare suplimentară a cărei valoare totală variază între 457 și 1.100 miliarde de euro, în funcție de instrumentele financiare luate în calcul.
Totodată, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 trebuie să ajungă la cel puțin 6% până în anul 2019 și la 6,75% până în 2022, scrie MarketWatch.
Noile reguli obligă marile băncii ale lumii să se asigure că au suficiente fonduri pentru acoperirea pierderilor în cazul unui faliment, fără să afecteze sistemul bancar și contribuabilii. Cerințele privind capacitatea de absorpție e pierderilor ar putea forța unele instituții bancare să emită obligațiuni de miliarde de dolari, în detrimentrul profitului.
Lista băncilor considerate de importanță sistemică la nivel mondial include, printre altele, HSBC, JP Morgan Chase, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Bank of China, ING Bank, UniCredit Group și Societe Generale.