Profitul net al Patria Bank a scăzut la jumătate în 2020, pe fondul pandemiei

Profitul net al Patria Bank a scăzut la jumătate în 2020, pe fondul pandemiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2021

Patria Bank a obținut în 2020 un profit net de 2,8 milioane lei, în scădere cu 48% față de anul anterior (5,33 milioane lei), în timp ce venitul net bancar a scăzut cu 8%, la 153,24 milioane lei, de la 167 milioane lei în 2019, potrivit rezultatelor raportate Bursei de Valori București (BVB).

"Pentru al doilea an consecutiv, Patria Bank raportează profit și reușește să îmbunătățească rata fondurilor proprii totale cu peste 350 puncte procentuale în 2020, confirmând evoluția pozitivă înregistrată în anii precedenți. Profitul net al anului 2020 este în valoare de 2,8 milioane lei, fiind influențat de contextul pandemic în care predictibilitatea a fost foarte redusă și volatilitatea condițiilor macroeconomice a fost ridicată; aceste elemente au afectat rezultatul financiar al anului 2020 și explică contracția cu 2,5 milioane lei a rezultatului net față de anul precedent", arată raportul băncii, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cheltuielile operaționale s-au diminuat cu 11% (15,7 milioane lei) față de aceeași perioadă a anului precedent, prin optimizarea proceselor și accelerarea digitalizării, chiar dacă pandemia Covid-19 a adus costuri suplimentare de aproape 1 milioane lei pentru asigurarea materialelor de protecție și dezinfecție pentru a asigura desfășurarea activității în condiții optime.

Premierul Cîțu numește președinte la Protecția Consumatorilor un director de bancă, fost șef de sucursală la Volksbank CITEȘTE ȘI Premierul Cîțu numește președinte la Protecția Consumatorilor un director de bancă, fost șef de sucursală la Volksbank

Banca a înregistrat totodată în 2020 o creștere organică pe toate liniile de activitate prin vânzări de credite noi de peste 823 milioane lei în cursul anului 2020, ceea ce a condus la o creștere a portofoliului de credite performante cu 13%, +191 milioane lei. Ca urmare a finalizarii procesului de optimizare a structurii de sucursale, anul 2020 a asigurat o creștere semnificativă a productivității per unitate bancară, relevă raportul.

Rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 2 milioane lei, până la 29,71 milioane lei, în condiții dificile generate de pandemia Covid-19.

La 31 decembrie 2020, totalul activelor însuma valoarea de 3,43 miliarde lei, în creștere cu 7% față de sfârșitul anului 2019, evoluție generată în principal de activitatea comercială atât prin creșterea portofoliului de credite (+12%), cât și adepozitelor atrase de la clienți (+6%).

"Pe plan internațional, incertitudinea economică va persista și în anul 2021 pe fondul evoluției pandemiei și a unui grad încă redus de vaccinare. Pe fondul reapariției inflației, prin așa-numitul proces reflaționist, este posbil să asistăm la o creștere a randamentelor obligațiunilor dar și la o corecție a burselor. De altfel, intensificarea riscurilor la adresa creșterii economice viitoare au dus la amplificarea politicilor monetare acomodative, lucru care ne asteptăm să continue și în viitor", arată banca.

Videoconferința News.ro - Programul \'\'Noua Casă\'\' va avea un plafon mai mic CITEȘTE ȘI Videoconferința News.ro - Programul ''Noua Casă'' va avea un plafon mai mic

Venitul net din dobânzi prezintă o contracție de 8%, cu 13,8 milioane lei față de anul precedent explicat în principal de reducerea veniturilor din dobânzi aferente portofoliului de credite pe baza scăderii indexului de dobândă ROBOR cu 115 pp, considerând structura portofoliului preponderent cu dobânda variabilă. Veniturile din dobânzi aferente portofoliului de instrumente de datorie a înregistrat o creștere de 14,5%, +2,4 milioane lei.

Venitul net din comisioane înregistrează o scădere de 9%, până la 24,4 milioane lei, față de cel înregistrat în anul precedent, datorită diminuării numărului de tranzacții și operații desfășurat de clienți în pandemie.

Valoarea neta a creditelor și avansurilor acordate clientelei a înregistrat o creștere cu 12%, +190,02 milioane lei comparativ cu 31 decembrie 2019, evoluția pozitivă fiind rezultatul eforturilor echipelor de vânzări pe toate liniile de activitate: Micro Agro, IMM & Small Corporate și Retail care au generat credite noi în 2020 de 823 milioane lei. Banca a raportat creșterea ponderii creditelor brute în total active de la 53% la 31 decembrie 2019 la 56% la 31 decembrie 2020.

Depozitele atrase de la clienți au înregistrat la 31 decembrie 2020 o crestere cu 6%, +171 milioane lei față de începutul anului, prin acțiuni care să fidelizeze și să consolideze baza de depozite stabile deținute de bancă, și prin încurajarea clienților de a crește volumul operațiunilor și tranzacțiilor prin Internet Banking, crescând astfel volumul conturilor curente cu peste 10% în anul curent.

BCR raportează un impact redus după expirarea moratoriului. Sergiu Manea: Ne așteptăm la o creștere ușoară a creditelor neperformante. Sunt optimist moderat CITEȘTE ȘI BCR raportează un impact redus după expirarea moratoriului. Sergiu Manea: Ne așteptăm la o creștere ușoară a creditelor neperformante. Sunt optimist moderat

În cursul anului 2020, banca a desfășurat o emisiune de obligațiuni subordonate în valoare de 8,2 milioane euro pe o durată de 8 ani.

"În urma analizei rezultatelor financiare, managementul consideră că activitatea Patria Bank a fost deja impactată de pandemia COVID-19, iar efectele viitoare vor putea fi atenuate de măsurile întreprinse de bancă, de evoluțiile piețelor financiare sau de măsurile de relansare economică inițiate de Guvern. Contextul actual aduce efecte negative, mai ales în ceea ce privește nivelul potențial al costului riscului în viitor, dar poate genera și oportunități de afaceri pentru creștere și dezvoltare luând în considerare noile programe inițiate de Guvern și de alte instituții financiare pentru sprijinirea companiilor. Patria Bank a absorbit impactul negativ din 2020, iar toți indicatorii prudențiali se situează la niveluri superioare față de limitele stabilite de Banca Națională a României, banca dețințnd resurse pentru susținerea activității în bune condiții", se menționează în raportul băncii.

În 2020 s-au accelerat o serie de proiecte de digitalizare care vor fi implementate și lansate în 2021. Pentru perioada următoare, banca are în vedere continuarea strategiei de digitalizare prin care se vor oferi clienților servicii superioare pentru economisirea de timp în accesarea și utilizarea produselor, dar și mobilitate crescută pentru agenții de vânzări.

În 2020, țintele bugetate nu au fost atinse în iîntregime din cauza impactului negativ generat de criza Covid-19. În ceea ce privește sursele atrase, Patria Bank a continuat în 2020 să își consolideze baza solidă de depozite, înregistrând o creștere de 6% a pasivelor comerciale comparativ cu 2019.

Pe zona de persoane juridice banca a consolidat cele trei direcții principale: IMM și Small Corporate (IMM/SME), Microintreprinderi (MICRO) și  Agribusiness (AGRO). În ceea ce privește segmentul IMM și Small Corporate, accelerarea procesului de creditare s-a putut realiza și datorită programului guvernamental IMM Invest. Astfel, la nivelul anului 2020 banca a semnat cu FNGCIMM Convenția de garantare de Plata a granturilor pentru Programul de susținere a intreprinderilor mici și mijlocii IMM Invest România. Plafonul ințial pentru programul IMM Invest a fost de 135 milioane lei, iar ulterior acesta s-a suplimentat până la concurența sumei de aproximativ 280 milioane lei.

Ministerul Finanțelor lansează, în martie, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin TEZAUR și FIDELIS. La începutul lunii a anunțat oficial că va continua programele CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor lansează, în martie, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin TEZAUR și FIDELIS. La începutul lunii a anunțat oficial că va continua programele

Patria Bank a continuat să sprijine clienții din sub-segmentul Micro.În 2020 banca a semnat cu Fondul European de Investiții (FEI) majorarea plafonului de garanții EASI cu încă 300 milioane lei în cursul lunii iunie 2020. Pe tot parcursul anului 2020 s-au acordat peste 1.000 de astfel de credite cu garanție de 80% emisă de FEI. La finalul anului 2020 Patria Baank a asigurat, cu suportul partenerilor, posibilitatea dublării sumei maxime acordate unui debitor (240.000 lei/debitor) ca măsura de suport COVID-19 aprobată de FEI, precum și creșterea valorii garanției de la 80% la 90%. Această măsură se va aplica până la data de 30 iunie 2021.

În anul 2020, pentru clientela Micro s-a continuat consolidarea strategiei de dezvoltare în condiții controlate a riscului de credit, asigurându-se un procent constant al numărului de credite de valoare mică și de dispersie a riscului către un număr semnificativ de clienti (valoarea medie a finanțărilor acordate a fost de aproximativ 22.400 euro în 2020).

În anul 2020 s-a continuat procesul de recuperare atât a creanțelor neperformante din afara bilanțului băncii, ce a condus la recuperări totale de aproximativ 1,2 milioane euro, cât și a creditelor neperformante din bilanțul băncii, ce a condus la recuperări în valoare de 5,4 milioane euro. Derularea acestui proces, cât și activitatea de colectare amiabilă, au condus la înregistrarea unei rate a expunerilor neperformante (NPE Ratio) fără luarea în considerare a provizioanelor de achiziție de 10,34% în decembrie 2020, în timp ce gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (NPL coverage) fără luarea în considerarea a provizioanelor de achiziție a fost de 47,71%, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (NPL coverage) cu luarea în considerare a provizioanelor de achiziție a fost 54,68% la finele lunii decembrie 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
profit
scadere
pandemie