Ar trebui să petrecem mai puțin timp discutând despre cum ar putea fi schimbat Planul de Redresare și Reziliență a României și să trecem la execuția sa, apreciază Sergiu Manea, președintele executiv al BCR. PNRR este un suport extraordinar pentru transformarea economiei și, alături de noul cadru multianual de finanțare la nivelul Uniunii Europene și de noua politică agricolă, ar putea duce și la o creștere a creditării la ritmurile ridicate văzute în ultima perioadă, având în vedere că sectorului bancar îi revine un rol important în finanțarea proiectelor, arată Manea, la Videoconferința Profit Financial.forum.
Videoconferința este organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, ING Bank, Institutul de Studii Financiare, Grupul Nordis, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
“Petrecem foarte mult timp în a contempla și a gândi și răzgândi ce o fi bine, ce n-o fi bine. PNRR este despre execuție, despre impact. PNRR este un suport extraordinar pentru o transformare fundamentală a economiei noastre. E rezerva de energie, pentru că urmează o mobilizare fără precedent în ceea ce privește idei, surse de finanțare și modalități în care vor arăta economiile viitorului și cred că acesta ar trebui să fie obiectivul acum”, spune Sergiu Manea.
Discuții despre modificarea PNRR au apărut după ce PSD a intrat la guvernare alături de PNL și UDMR, social democrații fiind nemulțumiți de modul în care a fost negociat planul României cu Comisia Europeană. Programul este însă deja aprobat și România a primit și prima tranșă de finanțare.
Sergiu Manea spune că PNRR, care include o serie de obiective în funcție de care vor fi acordate finanțările, trebuie privit în legătură cu fondurile care vor veni din politica agricolă comună (CAP) și împreună cu MFF - cadrul financiar multianual al UE -, astfel că la BCR sunt făcute acum pachete educaționale pentru antreprenori.
“E nevoie să demitizăm în special pentru sectorul privat fondurile europene și e nevoie să putem lucra împreună cu unitățile din sectorul public pentru crearea unor proiecte de impact și care să fie absorbite fără temeri. Asta înseamnă eforturi de educație și pregătirea pachetelor financiare”, spune Manea.
CEO-ul BCR vorbește despre o misiune a sistemului bancar de a merge mână în mână cu economia reală și crede că ultimii doi ani sunt relevanți în această privință, mai ales dacă ne uităm la datele privind creditarea. Anul trecut creditul a crescut ca în 2019, în pofida unei contracții de 3,9% a economiei, în timp ce rata de creștere din acest an a ajuns la cel mai ridicat nivel de la criza financiară încoace.
“România SA, România SRL și gospodăriile din România au atins un grad de maturitate financiară foarte important. Intermedierea financiară a ajuns într-un punct de inflexiune foarte important”, spune Manea, care se arată optimist și cu privire la următorii ani.
“Băncile există pentru a înțelege aceste proiecte, pentru a finanța aceste proiecte. Ce se va întâmpla în 2022, dacă vom executa cu succes PNRR, și vom contribui la aprobarea mecanismelor de execuție pentru MFF și pentru CAP, prin prefinanțare, cofinanțare și creșterea apetitului de investiții la nivel de gospodării și companii, cred că putem asista la ritmuri susținute de creștere”, arată Manea.
Nu înseamnă că nu există însă și riscuri, cele mai multe venind din lipsa de predictibilitate, avertizează Manea. Printre acestea se numără evoluția prețurilor la energie și materiile prime - evoluția generală a inflației și creșterea de dobânzi ca răspuns la aceste evoluții. Anul acesta s-au atins recorduri în ceea ce privește scumpirea gazelor și curentului electric la nivel european, precum și recorduri la nivel internațional pentru mai multe materii prime. Inflația a urcat și ea la un nivel record în zona euro de aproape 5%, în SUA a sărit de 6%, cel mai mare nivel din ultimii 31 de ani, în timp ce în România a ajuns la aproape 8%.
“Dacă ne uităm la modul în care s-a transformat economia, sistemul bancar în relație cu clienții în ultimii trei ani, avem toate motivele să fim optimiști. Nu putem crea certitudini, dar putem sta cu clienții noștri și să vedem posibilitatea de dezvoltare dincolo de 12 sau 24 de luni”, spune Manea și adaugă că vede o “ancoră pe termen lung” din existența PNRR, CAP, MFF și „misiunea dovedită a sistemului bancar”.