Guvernul va aloca anul viitor 2 miliarde lei pentru garanții acordate în programul Prima Casă. Pentru anul trecut, Finanțele au avizat garanții de 2,67 miliarde lei. Simultan, va fi operată o reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2%. În prezent, marja de 2% este aplicată doar pentru achiziția de locuințe, iar cea de 2,5% este la credite acordate pentru construcția de locuințe.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe 5 ani a programului Prima Casă. Aceasta prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei și de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 și 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garanțiilor ar urma să scadă la 1,5 miliarde lei.
De asemenea, statul intenționează să reducă marja maximă de dobândă de la 2,5% la 2%, însă de această modificare ar beneficia doar cei care iau credite pentru a-și construi locuințe. În prezent, costul total al finanțărilor acordate în Program pentru achiziția de locuințe este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an, iar pentru construcția de locuințe este compus din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2,5% pe an. La acesta se adaugă comisionul de gestiune/comisionul unic de analiză aferent FNGCIMM pentru derularea activității de mandatar al statului, care este aprobat semestrial prin ordin al ministrului Finanțelor.
"În vederea corelării prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe și pentru a se evita orice discriminare în acest sens, se propune în prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2% urmând ca finanțatorii, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotarâri, să transmită FNGCIMM și MFP nivelul costurilor totale pe care le aplică finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe", prevede actul pregătit de Guvern.
Statul intenționează să treacă de la stabilire semestrială la stabilire anuală în privința comisionului de gestiune/comisionului unic de analiză aferent FNGCIMM pentru derularea activității de mandatar al statului.
Totodată, „pentru a elimina orice echivoc în privința modalității de alocare către finanțatori a rezervei nealocate la începutul anului în raport cu ponderea garanțiilor acordate în favoarea fiecărui finanțator participant în program în totalul garanțiilor acordate în cadrul programului de la începutul anului de referință, se propune introducerea unei clarificări suplimentare care să ateste faptul că în cazul rezervei rămase nealocate din plafonul anului, alocarea se va efectua în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator de la începutul anului”.
CITEȘTE ȘI Liviu Voinea, BNR: "Prima Casă" trebuie țintit spre cei cu venituri sub salariul mediu. Debitorii să ia credite ipotecare cu dobânzi fixePentru acest an, plafonul total de garantare a fost de 2,67 miliarde lei, format din suma de 2,5 miliarde lei stabilită conform strategiei programului și din suma de 175, 5 milioane lei din diferența rămasă nealocată din plafonul aferent anului 2016, precum și din diferența neutilizată până la data de 31 decembrie 2016 din sumele alocate finanțatorilor din plafonul rămas disponibil în anul 2016.
De la lansarea Programului, în 2009, până la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,57 miliarde lei.
De la începutul acestui an și până la finele lunii octombrie au fost acordate 21.672 garanții, în valoare totală de 1,88 miliarde lei, precum și 8.508 promisiuni de garantare, în valoare totală de 960 milioane lei.