Președintele Consiliului Concurenței confirmă informațiile Profit.ro privind controalele la bănci și se declară surprins. Ce caută inspectorii

Președintele Consiliului Concurenței confirmă informațiile Profit.ro privind controalele la bănci și se declară surprins. Ce caută inspectorii
scris 2 nov 2022

Consiliul Concurenței derulează controale la principalele bănci din țară cu privire la ROBOR, a confirmat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, informațiile Profit.ro pe această temă, solicitat fiind în acest sens, arătând că instituția este interesată dacă există înțelegeri între unii actori de pe piață care să facă această creștere a indicelui mai mare decât ar fi justificată.

Profit.ro a anunțat ieri un control inopinat declanșat de Consiliul Concurenței la bănci, precizând totodată că inspectorii au urmărit strângerea de probe pentru demonstrarea existenței unei înțelegeri de tip cartel între instituțiile financiare care participă la calculul ratei ROBOR. Inspectorii au verificat calculatoarele și telefoanele șefilor de Trezorerie, ale dealerilor, dar și ale președinților sau directorilor executivi, deschizând e-mail-uri, mesagerii WhatsApp și platforma de comunicare între dealeri, arată sursele Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Derulăm de ieri dimineață o serie de controale la principalele bănci din țară, controalele sunt derulate în continuare, deci ele nu sunt finalizate și cu siguranță analiza concluziilor va dura. Deci, vom ieși și vom comunica în momentul în care avem mai multe informații. Momentan nu pot decât să confirm, înțeleg că a ieșit de la companii, ceea ce ne-a surprins, nu suntem obișnuiți, companiile să anunțe ele că sunt investigate de Consiliul Concurenței, nu știu de ce au făcut-o.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dar, în orice caz, vă confirm că de ieri dimineață se derulează controale pe baza procedurilor noastre legale, cu autorizare judiciară", a declarat Chirițoiu la Parlament.

EXCLUSIV Controlul Concurenței la bănci: Inspectorii au căutat probe de cartel pe ROBOR în telefoanele, calculatoarele, e-mailurile și mesageriile președinților băncilor, șefilor de Trezorerie și dealerilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Controlul Concurenței la bănci: Inspectorii au căutat probe de cartel pe ROBOR în telefoanele, calculatoarele, e-mailurile și mesageriile președinților băncilor, șefilor de Trezorerie și dealerilor

Întrebat dacă există suspiciuni că ar putea fi o înțelegere între bănci legată de creșterea dobânzilor, el a arătat că "asta e abilitat Consiliul Concurenței să verifice", scrie Agerpres.

"Foarte important de spus - noi nu investigăm prețuri. Și e normal ca prețurile să crească, inclusiv dobânzile să crească sau să scadă, în condițiile pieței. În momentul de față avem o inflație foarte mare, de două cifre, deci prețurile cresc. Ce faci când cresc prețurile? Ai două pârghii să oprești creșterea prețurilor. Pe de o parte, Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, reduce cheltuielile publice, reduce deficitul bugetar: pe cealaltă parte, Banca Națională crește dobânzile. O creștere a dobânzilor în piață e normală, e mecanismul prin care luptăm cu creșterea prețurilor. Deci, noi nu investigăm creșterea dobânzilor în sine, ci vrem să vedem dacă nu cumva, pe acest climat unde era normal să aibă loc o creștere a dobânzilor, nu există și înțelegeri între unii actori de pe piață care să facă această creștere mai mare decât ar fi ea justificată", a transmis Chirițoiu.

El a menționat că "au existat informații în piață, dar, în esență, a fost autosesizare" în acest caz, respectiv pe bază de analiză proprie.

"Dacă există dovezi de încălcare a legii, atunci noi vom aplica sancțiuni, după ce dăm posibilitatea companiilor să se apere, evident. Dacă nu suntem convinși de apărările lor, vom aplica sancțiuni ca oricărei alte companii. (...) Investigația noastră durează, știți că media e de doi ani. Investigația aceasta, care este complicată, nu mă aștept să fie mai scurtă decât o investigație normală. (...) Evident, pe parcursul investigație ne vom consulta cu Autoritatea de Reglementare, că ei au cea mai bună expertiză în statul român privind sectorul bancar. Dar investigația e pornită pe analiza noastră, nu e legată de vreo sesizare primită din partea altei instituții. (...) Nu se rezumă numai la ROBOR, ne uităm și la alte lucruri", a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
bănci