Nicolae Ciucă admite că Guvernul a greșit când a plafonat prețul lemnelor de foc la 400 lei/metru cub: Vom lua măsuri de corectare

 Nicolae Ciucă admite că Guvernul a greșit când a plafonat prețul lemnelor de foc la 400 lei/metru cub: Vom lua măsuri de corectare
scris 2 nov 2022

​Premierul Nicolae Ciucă a admis că Guvernul a greșit când a decis plafonarea, la 400 lei, a prețului pe metrul cub de lemn de foc și a anunțat că Executivul va lua măsuri de corectare.

Aflat în vizita la fabrica Iveco din Petrești, județul Dâmbovița, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnaliști și despre disfuncționalitățile apărute pe piața lemnelor de foc, inclusiv despre cum a decis Guvernul să plafoneze prețul de vânzare la 400 de lei/metrul cub.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta în contextul în care, după plafonarea prețului, lemnele de foc aproape că au dispărut de pe piață.

FOTO Nicușor Dan anunță - Când vor fi încheiate lucrările la Doamna Ghica, pasaj major din Capitală CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan anunță - Când vor fi încheiate lucrările la Doamna Ghica, pasaj major din Capitală

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menționat 200 de lei/mc la lemn și am considerat că 400 de lei pe metrul cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea de a recunoaște acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință.”, a răspuns Ciucă, citat de Hotnews.ro.

Cum a decis Guvernul să plafoneze prețul lemnului de foc la 400 lei/metrul cub

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a plafonat prețurile finale către populație la maxim 400 de lei/mc pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.

Guvernul a luat această decizie în urma discuțiilor din Coaliție și a motivat măsura prin nevoia de a proteja peste 3 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul crizei energetice și a unor creșteri artificiale de prețuri.

Inițial însă, în proiectul de Ordonanță de Urgență era trecut un preț maxim de 500 de lei/mc.

PSD insistă să oblige instituțiile publice, precum spitale, armată, școli, dar și companiile de stat să cumpere alimente românești. Cotele obligatorii propuse CITEȘTE ȘI PSD insistă să oblige instituțiile publice, precum spitale, armată, școli, dar și companiile de stat să cumpere alimente românești. Cotele obligatorii propuse

Întrebat despre faptul că în proiectul inițial se prevedea plafonarea prețului la 500 lei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că modificarea s-a făcut la solicitarea prim-ministrului.

"Este solicitarea premierului României și ca atare această modificare a fost prinsă în actul normativ", a afirmat Cărbunaru în ziua în care Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență.

viewscnt
Afla mai multe despre
lemne
ciuca