Populația va putea cumpăra titluri de stat și de la bănci. În prezent, Ministerul Finanțelor vinde românilor titluri de stat prin Trezorerie și Poștă

Populația va putea cumpăra titluri de stat și de la bănci. În prezent, Ministerul Finanțelor vinde românilor titluri de stat prin Trezorerie și Poștă
scris 19 feb 2019

Românii vor putea cumpăra în curând și din bănci titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor exclusiv pentru populație, prin programul Tezaur, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019, în fiecare lună perioada de subscriere urmând să fie de trei săptămâni, iar maturitățile sa fie stabilite în funcție interesul manifestat de investitori. Pentru februarie, ministerul a anunțat, la începutul lunii, lansarea a trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5% și 5%, titlurile urmând să poată fi achiziționate până la 22 februarie.

Înainte ca vânzarea de titluri prin bănci să înceapă, Guvernul trebuie să aprobe proiectul de hotărâre prezentat acum, actul să fie publicat în Monitorul Oficial, iar Ministerul Finanțelor să emită un ordin prin care să stabilească mai multe aspecte de natură tehnică.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Vânzarea de titluri de stat către populație prin bănci ar putea ajuta Finanțele să ajungă la un număr mai mare de români interesați să investească în acest program. De asemenea, o altă modificare care urmează să fie pusă în practică în curând, acordarea posibilității de a răscumpăra anticipat titlurile de stat, ar putea face emisiunile de titluri atractive și pentru cei cu economii mai mici, care au nevoie să știe că în caz de necesitate pot avea acces la bani, chiar dacă pierd dobânda.

"Ministerul Finanțelor va încheia contracte cu instituțiile de credit interesate să deruleze emisiunile de titluri de stat pentru populație. Formatul standard al contractului de derulare a emisiunilor va fi aprobat prin ordin al ministrului finanțelor publice și va include prevederi ce vor detalia raporturile contractuale dintre Ministerul Finanțelor și instituțiile de credit", prevede proiectul de hotărâre.

Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor CITEȘTE ȘI Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor

Astfel, pentru serviciile prestate de către instituțiile de credit, Ministerul Finanțelor va plăti un comision, la același nivel cu cel plătit pentru serviciile prestate de Compania Națională “Poșta Română”. Astfel, Finanțelor vor plăti comision de 0,1% pentru efectuarea operațiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populație, aplicat la valoarea de închidere a fiecărei emisiuni, și de 0,1% pentru plățile serviciului datoriei aferent acestor titluri, inclusiv pentru operațiunile de răscumpărare anticipată, aplicat la valoarea operațiunilor efectuate către deținătorii de titluri de stat. Pentru operațiunile de transfer a titlurilor de stat între persoane fizice, Ministerul Finanțelor nu va plăti comisioane instituțiilor de credit.

O problemă a acestui program, dar care va fi rezolvată zilele acestea de către Ministerul Finanțelor, este lipsa ordinului de ministru necesar pentru ca populația, în cazul în care dorește acest lucru, să își poată recupera anticipat banii investiți în titluri de stat. Profit.ro a scris săptămâna trecută despre această problemă, iar situația urmează să fie remediată de către Ministerul Finanțelor, prin publicarea ordinului în Monitorul Oficial, în zilele următoare sau chiar în cursul acestei zile.

Peste 50.000 de români au finanțat găurile statului cu peste 2 miliarde de lei

Statul a împrumutat anul trecut, direct de la populație, peste 2 miliarde de lei, sub obiectivul ambițios de 4 miliarde de lei stabilit la început de 2018, obiectiv care va rămâne, probabil, la nivel orientativ și pentru anul acesta.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni

Dobânzile la titlurile vândute populației sunt mai mari față de ce oferă băncile la depozite, iar veniturile din dobânzi nu sunt impozabile. Finanțele au atras anul acesta 2 miliarde în contextul în care au vândut titluri de stat doar în cursul a câteva săptămâni din lunile iunie, august și decembrie.

"Dovada interesului crescut al populației față de această metodă de economisire este numărul mare de români, 52.239, care au ales să investească peste 2 miliarde de lei în titluri de stat. Aceasta este cea mai mare sumă investită în titluri de stat destinate exclusiv populației. Titlurile de stat au fost achiziționate prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, precum și prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, astfel:

  • prin Trezorerii: 1,73 miliarde de lei (40.759 investitori)
  • prin Poșta Română: 338,5 milioane de lei (11.480 investitori)", potrivit unui anunț din decembrie al Ministerului Finanțelor.

Vânzarea de titluri de stat direct populației, prin Trezorerie și Poștă, a fost reluată după o pauză de circa 10 ani, în contextul în care Ministerul Finanțelor dorește să-și diversifice sursele de finanțare și să ofere populației acces la astfel de investiții, cu câștiguri din dobânzi mai mari decât depozitele bancare.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
ministerul finantelor
imprumut