Planurile de împrumut ale Guvernului pentru acest an - 80,4 miliarde lei de pe piața internă și 9,3 miliarde euro de pe extern. O nouă ieșire pe extern este mai puțin probabilă și depinde de cum vin fondurile SURE de la Comisia Europeană

Planurile de împrumut ale Guvernului pentru acest an - 80,4 miliarde lei de pe piața internă și 9,3 miliarde euro de pe extern. O nouă ieșire pe extern este mai puțin probabilă și depinde de cum vin fondurile SURE de la Comisia Europeană
scris 9 oct 2020

Ministerul Finanțelor și-a planificat pentru anul acesta împrumuturi de 80,4 miliarde de lei pentru piața internă și de 9,3 miliarde de euro pentru extern, potrivit unei prezentări pentru investitori străini, consultată de Profit.ro. Planificarea Finanțelor sugerează, astfel că este mai puțin probabilă o nouă ieșire pe extern, de unde statul a împrumutat anul acesta 3 miliarde de euro în ianuarie, 3,3 miliarde de euro în mai și 3,3 miliarde de dolari în iulie, ajungând astfel la plafonul de circa 9,3 miliarde de euro prevăzut în prezentare. O eventuală ieșire pe extern ar depinde, potrivit informațiilor Profit.ro, de calculele privind momentul la care ar urma să ajungă la buget primele fonduri SURE de la Comisia Europeană.

O ieșire pe extern este limitată și de condițiile din piață, determinate de impactul unui al doilea val al pandemiei Covid-19, dar și de dificultățile în negocierile din SUA pentru un nou pachet financiar de susținere a economiei. De asemenea, o ieșire pe extern trebuie să țină cont și de evalările programate de toate cele trei mari agenții pentru ratingul României. Moody's pe 23 octombrie, Fitch pe 30 octombrie și S&P pe 4 decembrie. Toate trei au perspectivă negativă pentru calificativul de țară și au avertizat statul în privința cheltuielilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Până la final de septembrie, statul a împrumutat, potrivit datelor Profit.ro, în jur de 60 de miliarde de lei de pe piața internă, inclusiv împrumuturi de la populație. Piața internă ar trebui, astfel să mai asigure 20 de miliarde de lei în ultimele trei luni ale anului. O medie de 6,7 miliarde de lei pe lună este una ce poate fi suportată de piața internă, semnificativ sub recordul de 9,1 miliarde de lei stabilit în iunie. De asemenea, la totalul lunar ar urma să contribuie și programul lunar de titluri de stat pentru populație Tezaur, precum și Fidelis, de titluri pentru populație listate la Bursa de Valori București. Fidelis se desfășoară ocazional, iar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că ar vrea o nouă emisiune Fidelis până la final de an.

Per total, împrumuturile statului pe primele nouă luni ajung la 103-104 miliarde de lei.

"Din cauza măsurilor luate de România în contextul Covid-19, necesarul de finanțare pentru 2020 a fost revizuit la 138,5 miliarde de lei. Planul Guvernului este de a finanța acest necesar prin emisiuni de 80,4 miliarde de lei pe piața internă și până la 9,3 miliarde de euro pe piața externă", precizează prezentarea Ministerului Finanțelor.

Plafonul pentru extern, de 9,3 miliarde de euro, a fost deja atins prin cele trei emisiuni.

Cele 80,4 miliarde de lei planificate pe intern și cele 9,3 miliarde de euro de pe extern, deja împrumutate, dau un total de aproape 126 miliarde lei, ceea ce lasă neacoperit un necesar de finanțare de circa 13 miliarde de lei. Acest necesar va fi suplinit, cel mai probabil din intrările de fonduri SURE, dar și din alte surse, cum sunt împrumuturile directe dela instituțiile financiare internaționale, cum sunt Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Fondurile SURE și împrumuturile de la instituțiile financiare internaționale au dobânzi semnificativ mai reduse față de ce poate obține România din piață.

La rectificarea bugetară din vară, deficitul (cash) a fost revizuit de la 73,4 miliarde lei la 91 miliarde lei, 8,6% din PIB. Dacă luăm în calcul și necesarul de refinanțare de 47,4 miliarde de lei din acest an, necesarul de împrumut al Guvernului se situează la 138,5 miliarde de lei, un record.

Fondurile SURE

România a obținut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro pentru susținerea demersurilor autorităților române de protejare a cetățenilor și atenuare a consecințelor socioeconomice generate de pandemia de COVID-19, a anunțat recent Ministerul de Finanțe.

”În sedința de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană și România, în valoare de 4,099 miliarde euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE)”, informează Ministerul de Finanțe.

Perioada de tragere a sumelor împrumutului  este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022).

Împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe. Valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru.

Maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani.

Împrumutul va fi acordat în aceiași termenii financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susținută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Până în prezent, s-a decis că 16 state membre vor primi sprijin financiar în cadrul Instrumentului SURE, fondurile fiind menite să contribuie la protejarea locurilor de muncă și a persoanelor încadrate în muncă.

Planurile de împrumut ale Guvernului pentru acest an - 80,4 miliarde lei de pe piața internă și 9,3 miliarde euro de pe extern. O nouă ieșire pe extern este mai puțin probabilă și depinde de cum vin fondurile SURE de la Comisia Europeană
viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor