Isărescu, către bancheri: Pe ofițerul de credit l-ați nedreptățit cel mai mult

Isărescu, către bancheri: Pe ofițerul de credit l-ați nedreptățit cel mai mult
scris 14 mar 2016

Băncile și-au nedreptățit funcționarii din sucursale, prin salariile proaste și disponibilizările din ultimii ani, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, la o conferință pe tema industriei bancare și a educației financiare.

Guvernatorul BNR a mustrat de-a lungul timpului bancherii pentru slaba pregătire a personalului, ceea ce afectează activitatea și imaginea publică a băncilor. De data aceasta, Isărescu spune că băncile au greșit cel mai mult față de angajații din sucursale, care sunt interfața cu clientul.

Urmărește-ne și pe Google News

“Pe omul din față, pe ofițerul de credit, l-ați nedreptățit cel mai mult”, le-a spus Isărescu directorilor de bănci comerciale prezenți în sală. Isărescu a subliniat că restructurarea de personal din ultimii ani a făcut ca angajații care au mai rămas în agențiile bancare să fie suprasolicitați.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“La mine în oraș, dintr-o bancă de 100 de persoane au mai rămas doar 6. Dintre care doi portari (…) La nivel teritorial sunt printre cei mai prost plătiți”, a arătat guvernatorul.

Prezent la masa de dezbatere, Sergiu Oprescu, directorul executiv al AlphaBank a explicat că și educația financiară a personalului este unul dintre elementele necesare pentru a consolida încrederea în sistemul bancar.

Rezerva Federală SUA și autorități de reglementare vor fi investigate pentru indulgența arătată băncilor CITEȘTE ȘI Rezerva Federală SUA și autorități de reglementare vor fi investigate pentru indulgența arătată băncilor

"La nivelul de front office nu ne-am dus cu cei mai bine pregătiți angajați bancari. Este o greșeală. O greșeală pe care trebuie să o corectăm", a explicat Oprescu, care ocupă și funcția de președinte al Asociației Române a Băncilor.

Numărul salariaților din sistemul bancar a continuat să scadă și anul trecut și a ajuns la 55.928, cu 1.804 mai mic decât la finele lui 2014. În 2008, înainte de criză, erau peste 71.000 de salariați în bănci.

Pe de altă parte, salariul mediu net a atins un nivel record în decembrie, cu ocazia acordării primelor anuale, de 5.891 de lei. Spre comparație, în aceeași lună din 2014, salariații au fost remunerați, în medie, cu 4.043 de lei, sumă similară cu cele din 2011-2013. Salariul mediu din bănci, de aproape două ori mai mare decât cel mediu pe economie, este tras în sus de salariile managementului din centrală.

Băncile au continuat să închidă din unități și au ajuns la 4.947 agenții bancare, cu 357 mai puține față de anul anterior și cu 1.099 sub nivelul din 2011 și cu peste 1.600 mai puține decât în 2008. Băncile au închis sucursale nu numai pentru că au căutat să taie din costuri, ci și ca efect al fuziunilor și achizițiilor din ultimii ani. Patru instituții de credit au dispărut anul trecut, astfel că numărul băncilor care activează în România a scăzut la 36.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu