ING Bank România prelungește programul de amânare a obligațiilor de plată ale clienților săi până la 15 martie 2021, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 227 din 30 decembrie 2020, după ce normele de aplicare ale legii au fost adoptate ieri de Guvern. Clienții pot amâna ratele cu până la 9 luni, dacă nu au epuizat deja această perioadă.
Persoanele fizice și juridice afectate de pandemia COVID-19 care necesită sprijin și care sunt eligibile conform noilor criterii pot solicita băncii amânarea plăților, arată ING. Clienții trebuie să nu aibă restanțe la împrumuturi și să fi contractat creditele înainte de 30 martie. Normele de aplicare au fost modificate ședința de Guvern de miercuri, însă Hotărârea nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.
Perioada maximă de suspendare a obligațiilor de plată pentru un credit este de nouă luni și include și perioada de suspendare de care a beneficiat clientul anul trecut.
“Dacă, de exemplu, pentru un credit a beneficiat deja de șase luni de suspendare, mai poate solicita suspendare pentru acel credit pentru maximum trei luni. Dacă a beneficiat deja de nouă luni de suspendare a ratelor, nu mai poate beneficia de o nouă suspendare în temeiul Ordonanței”, arată ING.
ING Bank România menționează faptul că suspendarea obligațiilor de plată nu înseamnă ștergerea sau anularea acestora, ci doar amânarea lor. Amânarea presupune în continuare calculul unei dobânzi pentru perioada în care ratele sunt suspendate și perceperea acesteia după încheierea perioadei de suspendare conform prevederilor OUG 37/2020 completată de OUG 227/2020.
În cazul creditelor de consum se aplică și dobândă la dobânda acumulată, în timp ce pentru creditele ipotecare nu se calculează dobânda suplimentară.