Guvernul vrea să împrumute 11 miliarde de euro de pe piețele externe în următoarele 12 luni. Împrumuturile se adaugă celor luate de pe piața internă, Comisia Europeană și alte instituții internaționale

Guvernul vrea să împrumute 11 miliarde de euro de pe piețele externe în următoarele 12 luni. Împrumuturile se adaugă celor luate de pe piața internă, Comisia Europeană și alte instituții internaționale
scris 25 mar 2021

Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute, prin emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, 11 miliarde de euro în următoarele 12 luni, cu majorarea plafonului maxim pentru datoria contractată în acest mod la 46 de miliarde de euro. Guvernul ar urma să folosească banii pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru rostogolirea datoriei publice. Emisiuni de 7-7,4 miliarde de euro ar urma să fie lansate până la finele anului.

Profit.ro a anunțat în urmă cu două săptămâni că necesarul brut de finanțare (cât estimează că va împrumuta) al Guvernului pentru 2021 este de 130,8 miliarde lei. Ncesarul se bazează pe un deficit bugetar stabilit acum, la început de an, la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB).

Urmărește-ne și pe Google News

Noile împrumuturi vor urca și mai sus datoria statului, care a trecut recent de pragul de 500 de miliarde de lei.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

Împrumuturile luate prin obligațiuni de pe piața externă se adaugă celor pe care Guvernul le contractează de pe piața internă, de la Comisia Europeană (prin programul SURE) și de la alte instituții financiare internaționale, cum ar fi BERD sau Banca Mondială.

"În contextul implementării planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice, pentru perioada aprilie 2021 – aprilie 2022, Ministerul Finanțelor are în vedere emiterea de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 11 miliarde euro (echivalent)", potrivit Ministerului Finanțelor.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

Plafonul programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes" este în prezent la 41 miliarde de euro, din care nu este încă utilizată suma de 4,3 miliarde de euro. Totodată, în perioada aprilie 2021 - aprilie 2022 vor ajunge la maturitate euroobligațiuni în valoare de 2,01 miliarde dolari, echivalentul a 1,69 miliarde euro, astfel că spațiul total pentru noi emisiuni va ajunge la 11 miliarde euro (5 miliarde euro+4,3 miliarde euro+1,69 miliarde euro).

Pe lângă deficitul bugetar și rostogolirea datoriei vechi ajunse la scadență, Guvernul intenționează să folosească eventualele sume obținute din emisiunile de obligațiuni pe extern pentru consolidarea rezervei de valută.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2021, Ministerul Finanțelor intenționează să emită în 2021

  • pe piața internă se vor emite titluri de stat de circa 85-87 miliarde lei, iar
  • de pe piețele externe se estimează că se va atrage un volum de circa 7-7,4 miliarde euro, prin emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului MTN, inclusiv operațiuni de preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private, respectiv un volum de circa 1,4 miliarde euro reprezentând trageri din împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale.
Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

Emisiuni de pe piața externă în prezent în circulație, de circa 36,7 miliarde euro:

  • 2012 – 2,01 miliarde dolari
  • 2013 – 1,5 miliarde dolari,
  • 2014 – 2  miliarde dolari și 2,75 miliarde euro
  • 2015 – 2 miliarde euro
  • 2016 – 3,25 miliarde euro
  • 2017 – 2,75 miliarde euro
  • 2018 – 1,2 miliarde dolari și 3,75 miliarde euro
  • 2019 – 5 miliarde euro
  • 2020 – 8,8 miliarde euro și 3,3 miliarde dolari (ultima emisiune fiind realizată în data de 2 decembrie 2020, în valoare de 2,5 miliarde euro)
viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor