Ministerul Finanțelor a împrumutat de pe piața internă 251,6 milioane de euro, peste cât a anunțat că intenționează să atragă, în contextul în care interesul mai redus din ultima perioadă al investitorilor și băncilor pentru titlurile în lei a determinat statul să iasă cu obligațiuni în euro. Recent, Finanțele au atras 2 miliarde de euro de pe piața internațională.
Cererea din partea investitorilor pentru emisiunea în euro de azi s-a situat la 308,6 milioane de euro. În prospectul de împrumut pentru luna ianuarie, Finanțele au anunțat că vor să împrumute, pe 14 februarie, 200 de milioane de euro. Statul se împrumută constant de pe piața internă pentru rostogolirea datoriei care ajunge la scadență și pentru finanțarea deficitului bugetar, însă în general vinde titluri în lei, ieșirile în euro fiind mai rare.
„Era de așteptat să fie cerere și să ia mai mult, având în vedere că nu au reușit să emită în lei cât și-au dorit de la începutul anului. Acesta este și motivul pentru care au ieșit cu obligațiunile în valută, pentru că au văzut că nu este cerere în lei”, a declarat pentru Profit.ro economistul șef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anul trecut, statul, prin Ministerul Finanțelor, s-a împrumutat în euro pe piața românească de două ori, cu 240 de milioane de euro în luna martie și cu 100 de milioane de euro în iunie.
România a împrumutat la începutul lunii februarie 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale prin intermediul a două noi emisiuni de obligațiuni, pe 12 și 20 de ani. Interesul investitorilor a fost semnificativ, cu subscrieri de 5,3 miliarde de euro, în contextul în care România plătește dobânzi ridicate comparativ cu alte state cu ratinguri similare din Europa Centrală și de Est.
Guvernul intenționa să atragă prin aceste două emisiuni, prima ieșire pe piețele externe din acest an, între 1 și 2 miliarde de euro.
Astfel, România a vândut eurobonduri pe 12 ani de 750 de milioane de euro, iar cele pe 20 de ani au însumat 1,25 miliarde euro, împrumutând suma maximă țintită. Potrivit planului de împrumuturi anunțat de Ministerul Finanțelor, România intenționează să împrumute aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă în acest an, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017.
CITEȘTE ȘI Producătorul biscuiților Ulker cere băncilor din Turcia cel mai mare împrumut acordat vreodatăAnterior, cea mai recentă ieșire pe piețele internăționale de capital a fost în octombrie, când Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1 miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.
Anul trecut, România a atras 2,75 miliarde de euro pe piețele internaționale, sub totalul de 3 miliarde de euro prevăzut la începutul anului trecut în planul de împrumuturi.