Guvernanții nu se tem că băncile vor părăsi România. Sunt gata oricum să le pregătească înlocuitori. "N-o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie"

Guvernanții nu se tem că băncile vor părăsi România. Sunt gata oricum să le pregătească înlocuitori. "N-o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie"

Sursa foto: Carlotoffolo / dreamstime.com

scris 20 dec 2018

Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, spune că taxa pe activele bancare nu este de natură să gonească băncile care oricum fac bani frumoși în România. Chiar și în acest caz, statul este dispus să capitalizeze „extrem de mult” Eximbank și CEC pentru a susține creditarea.

Taxa pe activele bancare pe care Guvernul ar urma să o adopte are scop o ancorare a dobânzilor și are în vedere protejarea cetățenilor de „lăcomia bancară din ultimul an”, spune Darius Vâlcov, care suspectează că ridicarea ratelor de dobândă ROBOR a fost realizată artificial de bănci prin practici de cartel.

Urmărește-ne și pe Google News

Consilierul economic al primului ministru Viorica Dăncilă nu crede că măsura va avea efecte adverse majore precum o gripare a pieței creditului. „Creditarea oricum este blocată în România”, a declarat acesta într-o intervenție pentru Antena 3.

În prezent, din 100 de lei care se află într-un depozit, doar 75 de lei sunt „aruncați” înapoi în piață sub formă de credite pentru populație și firme, iar măsura Băncii Naționale a României de reducerea a plafonului de îndatorare la 40% din venituri, de la 60% din venituri reprezintă, de asemenea, o mișcare în același sens. „Au îngrădit destul de mult.”

Deputații din comisii au avizat proiectul senatorului Zamfir prin care contractele de credit pentru consumatori, inclusiv de leasing, nu mai sunt titlu executoriu. Penalitățile nu pot depăși 50% din restanță, debitorii pot vinde bunul luat în leasing CITEȘTE ȘI Deputații din comisii au avizat proiectul senatorului Zamfir prin care contractele de credit pentru consumatori, inclusiv de leasing, nu mai sunt titlu executoriu. Penalitățile nu pot depăși 50% din restanță, debitorii pot vinde bunul luat în leasing

Totuși, cel despre care se spune că este eminența cenușie din spatele programului de guvernare al principalului partid de guvernământ PSD este optimist că în cele din urmă creditarea se va relua, chiar și dacă băncile care domină în prezent sistemul bancar ar avea puțin apetit în acest sens. „Când va exista cerere nu este obligatoriu ca oferta să vină din partea acelorași actori care astăzi sunt în piață. Pot să vină actori noi, pot să se dezvolte mai mult companiile românești”, a afirmat Vâlcov.

El nu crede că taxa pe activele bancare va determina instituții de credit să se retragă de pe piața românească. „Este exclus”, a răspuns consilierul la o întrebare în acest sens. „Haideți să fim realiști. N-o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie. Așa e și în sistemul bancar și în energie și în toate celelalte.”

Actuala putere are în vedere și un plan B, în cazul unei replieri mai importante a băncilor comerciale active în momentul de față. „Suntem deciși să majorăm capitalul social extrem de mult, atât la Eximbank, cât și la CEC, să facem achiziții de pe piață astfel încât să susținem acest motor important care se cheamă piața de capital și sistemul bancar”, a declarat Vâlcov. „Suntem dispuși să intervenim și să ajutăm în piață creditarea care a fost lăsată de izbeliște, în special în ceea ce privește companiile.”

viewscnt
Afla mai multe despre
darius valcov
banci
cec bank
eximbank
bnr