Băncile au continuat să reducă dobânzile la depozitele atrase de la clientelă, pe fondul unui excedent ridicat de lichiditate în piața interbancară. Pe de altă parte, unele credite, cum sunt cele în lei adresate firmelor, s-au scumpit în februarie, în timp ce creditele pentru populație au devenit ușor mai accesibile, conform analizei Profit.ro.
Dobânda medie la depozitele noi la termen în lei a scăzut în februarie față de ianuarie cu 11 puncte de bază (100 de puncte de bază = 1 punct procentual) la 5,46%, cel mai redus nivel de după mai 2022, când un deficit acut de lichiditate ivit după declanșarea războiului din Ucraina și o creștere abruptă a inflației a dus la explozia dobânzilor în piață.
Acum, situația este diferită, băncile au un exces major de lichiditate în raport cu banca centrală și au o presiune mult mai mică să liciteze pentru a atrage resurse de la populație și firme.
Față de ianuarie 2023, când BNR a umblat ultima oară la rata cheie, stabilită la 7% pe an, dobânda medie la depozitele noi a scăzut cu 1 punct procentual. În același interval, în piața interbancară, media lunară a ROBOR la 3 luni a coborât de la 7,36% la 6,09%, în timp ce media ratelor de dobândă la tranzacțiile interbancare a urcat ușor de la 5,79% la 5,88%, fiind tot timpul în jurul referinței de 6% constituită de rata de dobândă la facilitatea de depozit a băncii centrale.
Foarte important, rata anuală a inflației a coborât de la peste 15%, la începutul lui 2023, la 7,2% și apoi la 6,6% în februarie, respectiv martie.
Astfel, chiar dacă dobânzile au scăzut în termeni nominali, ele au crescut în termeni reali în ultimul an.
În ceea ce privește dobânzile la depozitele în sold în lei, luna februarie este prima în care acestea vin sub pragul de 6% (la 5,95%) după toamna lui 2022, după o scădere de 9 puncte de bază față de februarie, respectiv una de 60 de puncte de bază față de vârful atins în primăvara lui 2023.
Dobânda medie la depozitele noi în euro a rămas la 2,42% în februarie, dar este mai mult decât dublă față de anul trecut.
CITEȘTE ȘI Bitdefender a descoperit vulnerabilități ale unor versiuni ale sistemului de operare ce rulează pe televizoarele LGDobânda la depozitele în dolari a crescut în schimb cu 22 ce puncte de bază la 3,65% pe an, cel mai ridicat nivel de după vara anului trecut.
Creditarea firmelor se scumpește, dar se ieftinește cea pentru populație
Băncile au crescut dobânda medie la creditele noi în lei față de ianuarie cu 2 puncte de baze, până la 8,98% pe an, o creștere nesemnificativă, dar care este a doua consecutivă, astfel că dobânzile medii sunt în jurul nivelurilor din toamna anului trecut.
Rata medie de dobândă pentru împrumuturile noi acordate populației a scăzut cu 8 puncte de bază la 9,03% pe an.
Mai important, dacă aducem și comisioanele în calcul, dobânda medie efectivă a scăzut pe toate palierele.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Vin primele cireșe românești. La ce preț vor fi puse pe piațăAstfel, dobânda medie efectivă la creditele de consum s-a redus cu 27 de puncte de bază la 12,76% pe an, fiind la cel mai redus nivel de după septembrie 2022, și cu circa 1,2 puncte procentuale sub maximele de anul trecut. Ieftinirea creditului de consum ar putea alimenta cererea eligibilă pentru acest tip de finanțare și ar putea ajuta la creșterea vânzărilor în economie – care deja s-au aprins la început de an.
Pentru creditele ipotecare, DAE medie a scăzut de la 8,02% la 7,96%, revenind în apropierea nivelului din noiembrie 2023, dar în continuare de circa două ori mai decât în urmă cu 2-3 ani. Dobânzile la creditele pentru locuințe în monedă națională sunt țintuite de nivelul constant al indicatorului de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) în jurul a 6% pe an. Acesta este așteptat să scadă după ce BNR va reduce rata cheie și ratele facilităților permanente. Dacă prima mișcare a BNR ar putea veni în mai, cum pariază analiștii, actualizarea în ofertele băncilor s-ar putea întâmpla un pic mai târziu, având în vedere că IRCC se aplică cu o întârziere de un trimestru față de perioada de final al calculului.
În cazul firmelor, creditele noi în lei s-au scumpit neașteptat în februarie, cu o rată medie în creștere cu 19 puncte de bază la 8,86%, cea mai mare de după septembrie.
CITEȘTE ȘI Fără plaje private în Grecia: Amenzi de zeci de mii de euroSpre comparație, ratele de dobândă la împrumuturile noi în valută, care sunt adresate aproape exclusiv firmelor după modificările de reglementare din ultimii ani, au scăzut sau au rămas stabile în februarie. Astfel, dobânda medie la creditele noi în euro a rămas nemodificată la 6,2% pe an, în timp ce cea la creditele în dolari a scăzut cu 31 de puncte de bază, la 6,7% pe an.
În ceea ce privește afacerile în soldul băncilor, dobânda medie la creditele în lei a rămas practic nemodificată față de februarie, la 9,07% pe an.
Dobânda medie la împrumuturile în sold acordate populației a scăzut cu 1 punct de bază la 9,19%, pe fondul scăderii dobânzii medii la creditele pentru locuințe (cu scadența inițială peste 5 ani) cu 5 puncte de bază la 7,73% - față de vârfurile de anul trecut, dobânda medie la creditele ipotecare în sold a scăzut cu 55 de puncte de bază, mai ales ca urmare a scăderii ROBOR la 3 luni, care a dus la ajustarea în jos a ratelor curente pentru împrumuturile acordate înainte de 2019, inclusiv a celor de tip Prima Casă. Spre comparație, dobânda medie la creditele acordate populației pentru locuințe, în euro, a fost de 7,86% în februarie, cu 2 puncte de bază sub nivelul din ianuarie, dar în creștere cu peste 1,5 puncte procentuale față de acum un an.
CITEȘTE ȘI FOTO Imaginea magazinelor Enel din România a fost rebranduită. Grecii vin cu schimbări de imagine și pe facturiCa urmare a evoluțiilor dobânzilor la credite și depozite, marja netă la afacerile în sold a crescut cu 9 puncte de bază la 3,12 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel din ultimul an. Pentru afacerile noi, marja netă a crescut și mai mult, cu 22 de puncte de bază, la 3,52 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel de după primăvara anului trecut.
Calculată în funcție de ROBOR la 3 luni, marja netă la creditele noi a crescut cu 9 puncte de bază, al 2,89 pp, nivel sub cel din primăvara lui 2023.