GRAFICE Creditarea accelerează la început de toamnă. Depozitele încetinesc

GRAFICE Creditarea accelerează la început de toamnă. Depozitele încetinesc
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris astăzi, 18:45

Creditarea a accelerat din nou în septembrie, cu al doilea cel mai mare ritm lunar din acest an și cea mai ridicată rată anuală din ultimul an și jumătate. Creditul în lei crește cu peste 11% și suplinește încetinirea segmentului în valută. Pe de altă parte, dinamica depozitelor a încetinit.

Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a ajuns la 413,2 miliarde de lei la finele lunii septembrie, în creștere cu 1,3% sau circa 5,3 miliarde de lei față de august, arată datele de la Banca Națională a României, analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Danezii de la Eurowind Energy aduc în România cele mai mari turbine eoliene construite până acum CITEȘTE ȘI FOTO Danezii de la Eurowind Energy aduc în România cele mai mari turbine eoliene construite până acum
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Comparativ cu septembrie 2023, soldul creditului s-a majorat cu 8,4% sau peste 32 de miliarde de lei, fiind în accelerare de la dinamica de 7,7% atinsă în august.

În iulie și august BNR a scăzut dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 6,5% pe an, în timp ce rata facilității de depozit s-a redus la 5,5% pe an. Dobânzile din piața interbancară s-au dus în jos după noul nivel al facilității de depozit, în condițiile în care în piață există un mare exces de lichiditate.

ULTIMA ORĂ VIDEO Criză gravă la McDonald’s - Intoxicații alimentare cu E. Coli. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit și o persoană a decedat după ce au mâncat hamburgeri în SUA. Acțiunile se prăbușesc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Criză gravă la McDonald’s - Intoxicații alimentare cu E. Coli. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit și o persoană a decedat după ce au mâncat hamburgeri în SUA. Acțiunile se prăbușesc

Este cel mai mare ritm anual de după aprilie 2023 și confirmă tendința începută în primăvară, când scăderea ratelor interbancare a început să se vadă în stimularea cererii de împrumuturi în monedă națională.

Rata reală de creștere (ajustată cu inflația) a accelerat de asemenea de la 2,5% în august la 3,6%, inclusiv pe fondul scăderii inflației anuale, și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după martie 2022.

Soldul creditului în lei s-a majorat cu 1,5% față de august și cu 11,1% față de anul anterior, la 288,3 miliarde de lei. Ambele dinamici sunt în creștere față de luna precedentă. În cazul populației, creditul în lei a crescut cu 1,1% față de august și cu 11,7% față de septembrie 2023.

Datele confirmă revenirea apetitului firmelor pentru împrumuturile în monedă națională, în condițiile în care dobânzile au scăzut. Soldul creditului în lei din dreptul companiilor a făcut un salt de 2,1% în termeni lunari și de 10,4% în termeni anuali.

Guvernul semnează cu Continental, Bosch și NXP Semiconductors contracte pentru dezvoltarea microelectronicii în România CITEȘTE ȘI Guvernul semnează cu Continental, Bosch și NXP Semiconductors contracte pentru dezvoltarea microelectronicii în România

Creditul în valută a crescut cu 0,9% față de august și cu 2,6% în termeni anuali, la echivalentul a 124,9 miliarde de lei. Creșterea a fost integral asigurată de firme, cu o dinamică lunară de 1,4% și una anuală de 7,3%. Populația, care nu mai poate accesa practic astfel de împrumuturi, și-a redus expunerea cu 1,6% față de august și cu 17,9% față de anul precedent, la doar 18,4 miliarde de lei.

Depozitele private au crescut în septembrie față de august cu 0,6% la 595 de miliarde de lei, în încetinire de la ritmul de 0,7% din luna precedentă. Comparativ cu anul anterior, ritmul a încetinit la 8,6%, de la 10,9% în august, în principal ca urmare a scăderii dinamicii depozitelor în lei. Ajustat cu inflația, dinamica anuală a fost de 5,5%.

Astfel, depozitele în lei au fost de 421,1 miliarde de lei, cu o dinamică lunară de 0,7% și una anuală de 11,8%. În cazul populației, dinamica lunară a fost de 1,1% și cea anuală de 18,3%, până la un sold de 239,8 miliarde de lei.

Depozitele în valută au crescut cu 0,2% față de august și cu 1,6% față de septembrie 2023, la 173,9 miliarde de lei. Creșterea a venit de pe segmentul companiilor, unde soldul s-a majorat cu 0,4% în termeni lunari și cu 5,1% în termeni anuali.

Premier Energy își separă furnizarea de gaze naturale de distribuție. Cum se va numi distribuitorul CITEȘTE ȘI Premier Energy își separă furnizarea de gaze naturale de distribuție. Cum se va numi distribuitorul

Masa monetară M2, care include banii cash, conturile curente și depozitele cu durata de până la doi ani, a crescut cu 0,7% față de august și cu 9% față de anul precedent. Dinamica este în încetinire față de lunile precedente, când se situa în jurul a 11% pe an. Și în termeni reali a scăzut dinamica, de la 5,4% la 4,2%.

În cazul numerarului, dinamica anuală a accelerat la 10,1% pe an, la un volum de 120,3 miliarde de lei, în timp ce banii din conturi curente au crescut cu 1,3% față de august și cu 6,6% față de anul trecut la 304,1 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
depozite