Fitch Ratings a îmbunătățit rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung.
Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului operațional al băncilor din România, clasat acum la „bbb-”, precum și poziția solidă a Băncii Transilvania în sistemul bancar românesc, arată instituția.
„Rezultatul confirmă istoricul BT în gestionarea prudentă a riscurilor, reflectată în calitatea activelor, indicatorii de capital robuști și profitabilitatea băncii. Un rol important în stabilirea noului rating de către Fitch l-a a avut, de asemenea, politica de creditare sănătoasă adoptată de bancă, precum și eficiența operațională, capacitatea internă de a genera capital și profilul stabil de finanțare”, precizează Banca Transilvania
CITEȘTE ȘI FOTO Wallberg încheie un acord de finanțare cu Banca Transilvania pentru construcția celei de-a patra clădiri rezidențiale din ansamblul XCity Towers din TimișoaraBT este cea mai mare bancă din România, cu o cotă de peste 20% din totalul activelor din piață. Are peste 4,4 milioane de clienți. Agenția Fitch a remarcat că modelul de afaceri al băncii asigură un portofoliu de creditare divers, cu expunere limitată în sectoarele volatile, ceea ce reușește să genereze o performanță ridicată a activelor.
Săptămâna trecută, o altă agenție, Moody’s Ratings, a confirmat rating-urile Băncii Transilvania, acordate pentru prima oară în 2023, și a îmbunătățit perspectiva acestora, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3).
„Confirmarea rating-ului de bază (Ba1) reflectă capitalizarea solidă și profitabilitatea robustă a BT, susținute de poziția de lider pe piața bancară din România și de eficiența operațională. Rating-ul reflectă inclusiv impactul achiziției companiilor OTP Group din România, de către Banca Transilvania”, anunța instituția
Potrivit băncii, perspectiva pozitivă a rating-urilor băncii pentru depozitele pe termen lung și pentru ratingul de emitent arată consolidarea protecției deponenților, pe fondul unor volume semnificative de obligațiuni non-preferentiale de tip senior, emise recent.