EXCLUSIV Boloș, în discuție pentru un post în Consiliul de administrație al BNR - surse

EXCLUSIV Boloș, în discuție pentru un post în Consiliul de administrație al BNR - surse
Marius Oncu
Marius Oncu
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris ieri, 01:12

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este în discuție pentru a ocupa un post în Consiliul de Administrație al BNR, pe locurile care ar reveni Partidului Național Liberal (PNL), au declarat surse din sectorul bancar pentru Profit.ro. Boloș a fost contestat în partid, din cauza impactului electoral al unor măsuri nepopulare introduse de Finanțe în mandatul său.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

UPDATE Surse politice au transmis Profit.ro că pe pe liste pentru numirea în CA al BNR sunt din partea PSD: Leonardo Badea, Florin Georgescu, Aura Socol, in timp ce pe lista PNL se află: Cosmin Marinescu, Marcel Boloș și Alexandru Năzare. Aceste liste nu sunt finale, astfel că, până la momentul nominalizărilor, ar putea interveni modificări.

Urmărește-ne și pe Google News

PNL are în prezent mai mulți reprezentanți în CA al BNR, fiind puțin probabil ca vreunul dintre aceștia să mai continue.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Ședința de plen comun în cadrul căreia va fi votată și conducerea BNR, stabilită inițial pentru luni, 23 septembrie, a fost reprogramată pentru marți, 1 octombrie, la ora 15.00. Astfel, ⁠depunerea candidaturilor la secretariatele generale ale celor două Camere are loc până marți, la ora 12.00, umând ca ⁠audierea candidaților în comisiile de specialitate să se desfășoare până la începutul ședinței de plen comun de la ora 15.00.

Pentru numiri în CA al BNR s-au vehiculat până în prezent mai multe nume.

Componența actualului CA al BNR

  • Guvernator - Academician Mugur Isărescu
  • Prim-viceguvernator - Prof. univ. dr. Florin Georgescu
  • Viceguvernator - Prof. univ. dr. Leonardo Badea
  • Viceguvernator - Prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu
  • Membru - Csaba Bálint, CFA
  • Membru - Dr. Gheorghe Gherghina
  • Membru - Cristian Popa, CFA
  • Membru - Dr. Dan Radu Rușanu
  • Membru - Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu
Revolut anunță - Toate conturile din România vor migra ca IBAN. BNR e nemulțumită că Revolut întârzie cu sucursala din România. Ar vrea să-și facă bancă românească, văzând un risc sistemic major CITEȘTE ȘI Revolut anunță - Toate conturile din România vor migra ca IBAN. BNR e nemulțumită că Revolut întârzie cu sucursala din România. Ar vrea să-și facă bancă românească, văzând un risc sistemic major

Cosmin Marinescu, consilier pe teme economice al președintelui Klaus Iohannis, este în cărți pentru a prelua funcția rezervată PNL de viceguvernator al Băncii Naționale a României în noul Consiliu de Administrație, a scris la începutul lunii septembrie Profit.ro, citând surse din mediul bancar și politic.

El ar urma să preia locul PNL din conducerea băncii centrale ocupat în ultimele două mandate de Eugen Nicolăescu.

La conducerea BNR va rămâne Mugur Isărescu, care își prelungește recordul de cel mai longeviv guvernator, poziție pe care o ocupă, cu o scurtă pauză, începând cu 1990. Isărescu a împlinit în august 75 de ani.

Din partea PSD sunt avansate numele lui Leonardo Badea ca prim-viceguvernator, Florin Georgescu ca viceguvernator, Aura Socol ca membru neexecutiv.

Conducerea BNR se stabilește pe algoritm politic. PSD are două poziții de conducere (prim-vice și vice) și una de membru simplu de CA, PNL are o poziție de vice și două neexecutive. UDMR are o poziție neexecutivă și USR a primit de asemenea una la ultimele numiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel boloș
bnr
ca
consiliu de administratie