Erste Group, profit de 3,1 miliarde de euro în 2024, generat în mare parte de subsidiare

Bănci   
Erste Group, profit de 3,1 miliarde de euro în 2024, generat în mare parte de subsidiare

Erste Group, care deține în România Banca Comercială Română, a înregistrat un profit net de 3,1 miliarde de euro în 2024, în creștere cu 4,3%, generat în mare măsură de subsidiarele din Europa Centrală și de Est din afara Austriei.

Erste Group Bank AG a înregistrat un rezultat operațional de 5,9 miliarde de euro (+6,6%) în 2024, pe fondul creșterii puternice a afacerilor cu clienții. Creditele pentru clienți au crescut semnificativ la 218,1 miliarde de euro (+4,9%), cu o dinamică de creștere ușor mai puternică în Europa Centrală și de Est (ECE).

Urmărește-ne și pe Google News

„Rezultatele noastre arată că suntem activi în regiunea de creștere a Europei, cu două treimi din profiturile noastre provenind de la băncile noastre din Europa Centrală și de Est. Urmărirea prosperității aici rămâne neîntreruptă, în ciuda convergenței puternice din ultimii 20 de ani. Această regiune este, de asemenea, locul unde se află potențialul viitor. Având în vedere marile schimbări geopolitice care au loc, Europa trebuie să devină mai apropiată”, spune Peter Bosek, CEO al Erste Group.

Evenimente

În România, BCR, banca deținută de Erste, a încheiat anul trecut cu un profit în creștere cu 19% la 2,8 miliarde de lei, pe fondul creșterii veniturilor operaționale și a portofoliului de credite. Volumul de credite de consum noi a urcat cu aproape 52% față de 2023.

Venitul net din dobânzi crește cu 4,2% pe fondul volumelor mai mari de credite

Venitul net din dobânzi a crescut la 7,5 miliarde de euro (+4,2%; 7,2 miliarde de euro), pe toate piețele principale, cu excepția Austriei, pe fondul volumelor mai mari de credite și al cheltuielilor cu dobânzile mai mici.

BCR, profit în creștere cu 19%. Avans puternic pe creditarea de consum CITEȘTE ȘI BCR, profit în creștere cu 19%. Avans puternic pe creditarea de consum

Venitul net din comisioane a crescut la 2,9 miliarde de euro (+11,3%; 2,6 miliarde de euro). Creșterea a fost înregistrată pe toate piețele principale, în special în serviciile de plată și gestionarea activelor.

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut la 519 milioane de euro (754 milioane de euro).

Venitul operațional a crescut la 11,2 miliarde de euro (+5,9%; 10,6 miliarde de euro).

Cheltuielile administrative generale au crescut la 5,3 miliarde de euro (+5,2%; 5 miliarde de euro).

Cheltuielile cu personalul au crescut la 3,2 miliarde de euro (+7,1%; 3,0 miliarde de euro), determinate de creșterile salariale.

Alte cheltuieli administrative au fost mai mari, la 1,5 miliarde de euro (+4,1%; 1,5 miliarde de euro), ceea ce s-a datorat în principal cheltuielilor IT mai mari, în valoare de 622 milioane de euro (549 milioane de euro).

Contribuțiile la schemele de garantare a depozitelor incluse în alte cheltuieli administrative au scăzut la 72 milioane de euro (114 milioane de euro), în special în Austria.

Amortizarea a fost de 547 milioane de euro (-2,2%; 560 milioane de euro).

Creșterea semnificativă a rezultatului operațional la 5,9 miliarde de euro (+6,6%; 5,5 miliarde de euro) a fost atribuită în părți egale creșterilor venitului net din dobânzi și a venitului net din comisioane.

Rata cost/venituri s-a îmbunătățit la 47,2% (47,6%).

Rezultatul din deprecierea instrumentelor financiare („costuri de risc”) s-a ridicat la -397 milioane de euro sau 18 puncte de bază din creditele brute medii pentru clienți (-128 milioane de euro sau 6 puncte de bază). Alocările la provizioane pentru credite și avansuri au fost înregistrate în principal în Austria.

Ușoară deteriorare a ratei neperformantelor la 2,6%

Rata creditelor neperformante bazată pe creditele brute pentru clienți s-a deteriorat ușor la 2,6% (2,3%). Rata de acoperire (excluzând garanțiile) a scăzut la 72,5% (85,1%).

Alte rezultate operaționale s-au ridicat la -414 milioane de euro (-468 milioane de euro). Aceasta include o alocare în valoare de 102 milioane de euro la un provizion referitor la scutirea interbancară conform Legii austriece privind TVA.

Taxele bancare au fost plătite pe patru piețe principale. 245 milioane de euro (183 milioane de euro) sunt reflectate în alte rezultate operaționale: dintre acestea, 168 milioane de euro (137 milioane de euro) au fost percepute în Ungaria. În Austria, taxa bancară a fost de 40 milioane de euro (46 milioane de euro), în România 37 milioane de euro (introdusă recent în 2024). Taxa bancară din Slovacia de 103 milioane de euro este înregistrată la elementul de impozite pe venit.

Rezultatul net atribuibil proprietarilor societății-mamă a crescut la 3,1 miliarde de euro (3 miliarde de euro) pe fondul rezultatului operațional puternic.

Rata capitalului propriu de nivel 1 (CET1, final) a fost de 15,1% (15,7%), rata capitalului total de 19,5% (19,9%).

Creșteri semnificative în ambele volume de credite și depozite

Activele totale au crescut la 353,7 miliarde de euro (+4,9%; 337,2 miliarde de euro). Pe partea activelor, numerarul și soldurile de numerar au scăzut la 25,1 miliarde de euro (36,7 miliarde de euro); creditele și avansurile către bănci au crescut – în special în Republica Cehă – la 27 miliarde de euro (21,4 miliarde de euro). De la an la an, creditele și avansurile către clienți au crescut la 218,1 miliarde de euro (+4,9%; 207,8 miliarde de euro).

Pe partea pasivelor, depozitele de la bănci au scăzut la 21,3 miliarde de euro (22,9 miliarde de euro). Depozitele clienților au crescut – cel mai puternic în Republica Cehă și România – la 241,7 miliarde de euro (+3,8%; 232,8 miliarde de euro). Rata credite/depozite a fost de 90,2% (89,3%).

Perspective 2025

Obiectivul Erste Group pentru 2025 este de a atinge un randament al capitalului tangibil (ROTE) de aproximativ 15%.

„Această ambiție se bazează pe următoarele ipoteze cheie. În primul rând, mediul macroeconomic, măsurat în principal prin creșterea PIB-ului real, pe cele șapte piețe principale ale Erste Group rămâne robust și, în medie, se îmbunătățește moderat față de 2024. Prin urmare, Erste Group se așteaptă la o creștere robustă a creditelor de aproximativ 5% în 2025, susținută de creșterea atât în afacerile de retail, cât și în cele corporative. În al doilea rând, performanța operațională, definită prin rezultatul operațional, să rămână în mare parte stabilă față de 2024, deoarece se preconizează că venitul net din dobânzi va rămâne constant de la an la an, venitul din comisioane va continua să crească cu aproximativ 5%, rezultatul net din tranzacționare și rezultatul just vor produce o contribuție similară la venituri ca în 2024, iar cheltuielile de exploatare vor crește cu aproximativ 5%. Prin urmare, se așteaptă ca rata cost/venituri să fie sub 50%. În al treilea rând, costurile de risc cresc doar ușor la aproximativ 25 de puncte de bază din creditele medii pentru clienți față de nivelurile observate în 2024, deoarece mediul de calitate a activelor rămâne puternic în Europa Centrală și de Est, deteriorându-se doar moderat în Austria”, arată grupul austriac.

În conformitate cu performanța puternică preconizată a profitului, se așteaptă ca rata CET1 să crească în 2025, oferind o rentabilitate a capitalului îmbunătățită și/sau flexibilitate pentru fuziuni și achiziții. Profitul net ajustat din 2024 (profitul net după deducerea dividendelor AT1) permite Erste Group să vizeze un dividend regulat egal cu 41,2% din profitul net ajustat, precum și executarea unei a treia răscumpărări de acțiuni în valoare de 23,7% din profitul net ajustat, sub rezerva aprobării de reglementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
rezultate erste
profit erste group