Investitorii se așteaptă la o relaxare suplimentară a politicii monetare a Băncii Centrale Europene și au vândut euro în schimbul dolarului american, care se apropie de paritate și pe fondul așteptărilor că Rezerva Federală va crește dobânzile. Politicile marilor bănci centrale se simt și la București. Dolarul a ajuns la un nivel record față de leu, punând în dificultate 500 de firme împrumutate în moneda americană, neasigurate la riscul valutar.
Banca Națională a României a publicat azi un curs de 4,21 lei/dolar, un record al cursului de referință și aproape de recordul înregistrat pe piața valutară interbancară. Leul a urmat evoluția euro, care a pierdut aproape 0,4% față de dolar în cursul ședinței de azi, într-o zi în care Banca Centrală Europeană anunță concluziile ședinței de politică monetară. Investitorii așteaptă mai mult stimul monetar de la BCE, așa că mizează pe deprecierea euro și mută banii în active denominate în dolari.
De la Fed este așteptată o mișcare divergentă, poate chiar în cursul lunii curente. După ce a oprit relaxarea cantitativă, Fed ar putea fi prima mare bancă centrală care crește rata de dobândă de la declanșarea crizei economice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Economia României este puțin expusă la evoluția dolarului, potrivit datelor BNR, dar există firme care au împrumuturi în moneda americană și care n-au opțiuni de acoperire a riscului valutar.
La nivelul lunii iunie, 500 de firme aveau credite în dolari de 3,2 miliarde de lei echivalent, potrivit Raportului privind Stabilitatea Financiară.
“Majoritatea covârșitoare a acestora nu au acoperire împotriva riscului de curs de schimb”, arată Raportul BNR.
Dolarul e cu aproape 20% mai puternic față de leu comparativ cu un an în urmă. Acest lucru se traduce prin o creștere proporțională a ratelor lunare, dacă cheltuielile nu sunt acoperite din exporturi în dolari.
Teoretic, deprecierea monedei naționale ar trebui să impulsioneze exporturile către partenerii care plătesc în dolari, în special către Statele Unite ale Americii.
Pentru firmele la care face referire BNR datele pe anul trecut arată că exportul net pe anul trecut nu acoperă serviciul datoriei în valută, deci vor avea probleme dacă nu au generat vânzări mai mari în dolari în acest an.
Cel mai mare credit sindicalizat în dolari acordat de băncile locale în acest an este de 360 milioane de dolari, contractat de compania KMG International NV, denumită anterior grupul Rompetrol NV. Banca Comercială Română, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Țiriac Bank au cote egale de finanțare, care are o scadență de trei ani și este utilizat pentru refinanțarea unor credite și pentru acoperirea nevoilor generale de finanțare.
Creditele în dolari reprezintă 3,1% din expunerile băncilor pe companiile nefinanciare, astfel că riscul este gestionabil la nivel de sistem, apreciază BNR.
Câtă vreme dolarul a fost slab, creditele în această monedă au generat mai puține probleme pentru bănci față de cele în euro, cu o rată de neperformanță de 14,2%, comparativ cu 19,5%.