Președintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a primit aprobarea conducerii camerei legislative superioare pentru derularea unei anchete parlamentare cu privire la o investigație deschisă în 2008 de Consiliul Concurenței privind piața serviciilor bancare și interbancare. Zamfir arată că există dubii cu privire la modul în care a fost închis și întocmit raportul Consiliului Concurenței, pe care l-a acuzat, de altfel, în urmă cu o săptămână, că a mușamalizat investigația.
Tot atunci, Zamfir a acuzat, de altfel, conducerea Consiliului Concurenței că ar fi ”mușamalizat” raportul întocmit ca urmare a investigației pe piața produselor bancare și interbancare în perioada 2008-2011.
Acum, liderul senatorilor ALDE a solicitat și a primit aprobarea Biroului Permanent al Senatului pentru demararea unei anchete parlamentare cu privire la investigația Consiliului Concurenței.
”Consilului Concurenței a declarat în anul 2008 o investigație, pe care a închis-o în 2013 în mod dubios. Atunci, în Europa 8 bănci au fost sancționate pentru manipularera Euribor. În același timp în România 8 bănci au fost spălate. Acea investigație a fost închisă în mod dubios, deșei existau opinii scrise ale inspectorilor Consiliului Concurenței că s-au ascuns probe, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verficare a felului în care s-a închis acea anchetă”, a declarat senatorul ALDE.
Zamfir arată și în solicitarea de demararea a anchetei că ”în spațiul public au apărut aspecte care pun la îndoială modul în care a fost întocmit și închis raportul de investigație al Consiliului Concurenței”.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile bancare, salt de 11% pe bursă. Sunt investitori care iau în calcul că taxa pe activele bancare nu va fi percepută
La doar câteva ore de la declarațiile consilierului de stat, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că insituția pe care o conduce a declanșat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuația indicatorului după adoptarea, la finele anului trecut, a Ordonanței de Urgență 114/2018 care a introdus mai multe măsuri fiscale, inclusiv taxa pe active bancare.