DOCUMENT Senatorul Zamfir inițiază o anchetă parlamentară privind o investigație mai veche a Consiliului Concurenței pe piața bancară. Zamfir a acuzat Concurența de mușamalizarea investigației

DOCUMENT Senatorul Zamfir inițiază o anchetă parlamentară privind o investigație mai veche a Consiliului Concurenței pe piața bancară. Zamfir a acuzat Concurența de mușamalizarea investigației
scris 5 feb 2019

Președintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a primit aprobarea conducerii camerei legislative superioare  pentru derularea unei anchete parlamentare cu privire la o investigație deschisă în 2008 de Consiliul Concurenței privind piața serviciilor bancare și interbancare. Zamfir arată că există dubii cu privire la modul în care a fost închis și întocmit raportul Consiliului Concurenței, pe care l-a acuzat, de altfel, în urmă cu o săptămână, că a mușamalizat investigația. 

În urmă cu o săptămână, președintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, s-a declarat convins că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, s-au înțeles să nu se prezinte la audierile comisiei parlamentare privind stabilirea Robor, respectiv practicile neconcurențiale din domeniul bancar. Ca urmare, senatorii PSD și ALDE au arătat că susțin un proiect de lege care să aplice sancțiuni administrative sau chiar pierderea funcției în cazul șefilor de autorități publice care nu se prezintă la audierile solicitate de legislativ. 

Urmărește-ne și pe Google News

Tot atunci, Zamfir a acuzat, de altfel, conducerea Consiliului Concurenței că ar fi ”mușamalizat” raportul întocmit ca urmare a investigației pe piața produselor bancare și interbancare în perioada 2008-2011.

Acum, liderul senatorilor ALDE a solicitat și a primit aprobarea Biroului Permanent al Senatului pentru demararea unei anchete parlamentare cu privire la investigația Consiliului Concurenței.

”Consilului Concurenței a declarat în anul 2008 o investigație, pe care a închis-o în 2013 în mod dubios. Atunci, în Europa 8 bănci au fost sancționate pentru manipularera Euribor. În același timp în România 8 bănci au fost spălate. Acea investigație a fost închisă în mod dubios, deșei existau opinii scrise ale inspectorilor Consiliului Concurenței că s-au ascuns probe, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verficare a felului în care s-a închis acea anchetă”, a declarat senatorul ALDE.

Mișcare a Puterii în războiul cu băncile: vrea să-i elimine pe executivii din sistemul bancar, principalul finanțator al statului, de la monitorizarea politicii fiscal-bugetare a Guvernului CITEȘTE ȘI Mișcare a Puterii în războiul cu băncile: vrea să-i elimine pe executivii din sistemul bancar, principalul finanțator al statului, de la monitorizarea politicii fiscal-bugetare a Guvernului

Zamfir arată și în solicitarea de demararea a anchetei că ”în spațiul public au apărut aspecte care pun la îndoială modul în care a fost întocmit și închis raportul de investigație al Consiliului Concurenței”.

DOCUMENT Senatorul Zamfir inițiază o anchetă parlamentară privind o investigație mai veche a Consiliului Concurenței pe piața bancară. Zamfir a acuzat Concurența de mușamalizarea investigației
GRAFIC Acțiunile bancare, salt de 11% pe bursă. Sunt investitori care iau în calcul că taxa pe activele bancare nu va fi percepută CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile bancare, salt de 11% pe bursă. Sunt investitori care iau în calcul că taxa pe activele bancare nu va fi percepută

Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a declarat anterior că Ministrul Finanțelor va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar. Vâlcov a susținut, totodată, că președintele Consiliului Concurenței ar fi fost numit, în mandatul fostului președinte Traian Băsescu, la propunerea președintelui executiv al Raiffeisen, Steven van Groningen.

La doar câteva ore de la declarațiile consilierului de stat, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că insituția pe care o conduce a declanșat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuația indicatorului după adoptarea, la finele anului trecut, a Ordonanței de Urgență 114/2018 care a introdus mai multe măsuri fiscale, inclusiv taxa pe active bancare.

viewscnt
Afla mai multe despre
zamfir
bnr
isarescu
consiliul concurentei
chiritoiu
robor
parlament
comisie
audiere
sanctiune
functie
pierdere
proiect
lege