Comisia Juridică de la Senat a amânat dezbaterile pe legea dării în plată

Comisia Juridică de la Senat a amânat dezbaterile pe legea dării în plată
scris 2 feb 2016

Senatorii juriști nu au mai dezbătut azi legea privind darea în plată, după ce aceasta a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Legea privind darea în plată, care a aprins comunitatea bancară, trebuia să reînceapă azi procedura legislativă în Parlament, după ce Președinția a trimis-o la reexaminare, fiind nemulțumită de forma adoptată de legiuitori la sfârșitul lunii noiembrie. Textul de lege prevede că persoanele fizice pot stinge creditele dacă lasă creditorului, bancă, instituție financiară nebancară sau firmă de recuperare, imobilul ipotecat.

Urmărește-ne și pe Google News

Dezbaterile din Comisia Juridică a Senatului erau programate inițial la ora 15, însă au fost avansate la ora 14, pentru ca apoi să nu se mai țină deloc. Senatorii au plecat după ce au avizat cererea Direcției Naționale Anticorupție pentru ridicarea imunității senatorului Gabriel Oprea, fost ministru de Interne în guvernarea anterioară.

Miercuri nu sunt programate lucrări în comisiile permanente, iar programul pentru joi nu a fost încă afișat pe site-ul Senatului.

Curtea Constituțională judecă săptămâna viitoare contestațiile băncilor la legea clauzelor abuzive CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională judecă săptămâna viitoare contestațiile băncilor la legea clauzelor abuzive

În cererea de reexaminare, Iohannis spune că ideea legii dării în plată e bună, dar că textul conține prea multe derogări de la Codul civil, care nasc interpretări de aplicare. Faptul că darea în plată se aplică la creditele în derulare este împotriva Codului civil, iar Parlamentul trebuie să găsească o soluție prin care să facă cele două legi compatibile, o variantă fiind introducerea criteriilor sociale, sugerează Cotroceniul.

Textul inițial permite oricărei persoane fizice să scape de datorie prin transferarea drepturilor de proprietate pe orice tip de imobil ipotecat către creditor. Bancherii au susținut că asta va aduce beneficii în mod deosebit speculatorilor imobiliari, care au luat credite de valori mari pentru a construi mall-uri, ansambluri rezidențiale ori au cumpărat terenuri pentru revânzare.

Inițiatorul legii dării în plată: Am depus oficial la Senat amendamentele de modificare CITEȘTE ȘI Inițiatorul legii dării în plată: Am depus oficial la Senat amendamentele de modificare

Deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului, a depus amendamente prin care cere înlocuirea termenului “persoană fizică” cu cel de „consumator”, pentru ca la lege să poată apela doar cei care n-au acționat ca niște profesioniști la încheierea creditelor.

Pe de altă parte, dacă în forma inițială de proiect beneficiau cei cu credite curente și cei aflați în executare silită, dar care nu și-au pierdut încă bunul ipotecat, Zamfir promovează un amendament prin care și cei care au fost deja executați silit – adică au pierdut imobilul ipotecat - și au popriri pe venituri să fie scoși de sub executare.

Din cauza scăderii prețurilor la proprietățile imobiliare după 2008, debitorii care au ajuns în incapacitate de plată au pierdut și locuința și au rămas și datori pe viață la creditori, pentru că vânzarea silită la licitație n-a acoperit creanța. Un astfel de caz poate fi citit aici.

Bancherii mai spun că promovarea legii într-o formă apropiată de cea inițială, care să nu conțină niciun criteriu de eligibilitate, va duce la restrângerea creditului imobiliar.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
reexaminare darea in plata