Creditul privat a crescut cu 3% în 2015, după trei ani de contracție

Creditul privat a crescut cu 3% în 2015, după trei ani de contracție

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 27 ian 2016

Creditul acordat sectorului privat a crescut, în decembrie, în termeni anuali, pentru prima dată după 2012. Creditarea în lei a avut o creștere de două cifre, în timp ce creditul în valută a continuat să scadă cu o rată de aproape 10%.

Sistemul bancar a continuat să mizeze pe împrumuturile în lei în 2015, astfel că creditul în monedă națională l-a depășit pe cel în valută pentru prima oară după 2007.

Urmărește-ne și pe Google News

Creditul neguvernamental în lei a crescut cu 19,7% în decembrie 2015, față de decembrie 2014, la 110,2 miliarde de lei. Față de noiembrie, creditul în lei a scăzut cu 0,7%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Împrumuturile în lei către populație au crescut cu 31% anul trecut, pe fondul programului Prima Casă și al creșterii consumului, în timp ce împrumuturile către firme au avansat cu 11%.

Proiect ANPC: Contractele de credit nu vor mai fi titluri executorii CITEȘTE ȘI Proiect ANPC: Contractele de credit nu vor mai fi titluri executorii

Pe de altă parte, creditul în valută a scăzut, în 2015, cu 9,9%, la 107,2 miliarde de lei. Atât populația, cât și firmele au un sold mai mic de împrumuturi în valută. De altfel, anul trecut, firmele au devenit datoare preponderent în lei, după o scădere de 9% a împrumuturilor în valută.

Populația este, în continuare, îndatorată mai mult în valută, chiar dacă soldul împrumuturilor în monedă străină a scăzut cu 6,8 miliarde de lei anul trecut, pe măsură ce debitorii au rambursat creditele vechi sau le-au convertit în lei.

Băncile au continuat anul trecut să vândă credite neperformante și să curețe bilanțurile, evoluție vizibilă și din scăderea ratei creditelor neperformante, lucru care a acționat în sensul scăderii soldului creditului.

Statul a continuat să fie un bun client pentru bănci în 2015. Soldul creditului guvernamental a crescut cu 4,8% în 2015, la 89,6 miliarde de lei.

2015, anul în care băncile au ieșit din criză CITEȘTE ȘI 2015, anul în care băncile au ieșit din criză

Depozitele rezidenților au crescut cu 8,6% anul trecut, la 253,4 miliarde de lei. Atât persoanele fizice, cât și firmele au ținut mai mulți bani în conturi curente și depozite la termen, creșterea fiind de 9,8% pe lei și 6,3% pe valută.

Dobânzile la lei au ajuns la minime istorice anul trecut, atât la credite cât și la depozite, iar împrumuturile noi în moneda națională au ajuns la același nivel de costuri ca cele în valută.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit in lei
crestere creditare
avans creditare