Bancpost a revenit pe plus în 2015, cu un profit net de 35,2 milioane de lei în decembrie, la aproape jumătate din profitul net de 65,8 milioane de lei înregistrat la nouă luni. Banca nu mai făcuse profit anual din 2010.
În 2014, Bancpost, subsidiară a grupului grecesc Eurobank, a pierdut circa 268 de milioane de lei, iar rata creditelor neperformante ajunsese la circa 31%. La finele anului trecut, rata neperformantelor a scăzut la 16,6%, potrivit unui comunicat de presă al băncii.
“2015 este anul care a marcat revenirea la profitabilitate pentru Bancpost și care a adus reale perspective de creștere. Bancpost este pregatită pentru o creștere a business-ului pe termen lung și va continua să contribuie, ca bancă sistemică, la susținerea economiei și a clienților săi”, a declarat George Georgakopoulos, directorul executiv al Bancpost.
În contextul optimizării rețelei, cheltuielile operaționale au scăzut cu 16,4%, în timp ce indicatorul costuri/venituri a scăzut cu 5%, ajungând la 76%. De asemenea, volumul creditelor și al depozitelor s-a menținut la 78%, se mai arată în comunicat. Rata de adecvare a capitalului a crescut la 20,51% la sfârșitul anului 2015, comparativ cu 18,75% în decembrie 2014.
Banca deținea o cotă din expunerea de credite în franci elvețieni din România, de circa două miliarde de euro la începutul anului trecut, când debitorii cu monede în această valută au fost loviți de aprecierea bruscă a monedei elvețiene. Banca a lansat o ofertă de conversie în toamna anului trecut, dar nu a comunicat rezultatele acesteia.
În vara anului 2014, Bancpost avea 2.800 de angajați, și o rețea teritorială de 190 de sucursale, 8 centre regionale și 8 centre de afaceri. Potrivit comunicatului de presă, rețeaua băncii era compusă din 147 de unități și 7 centre de afaceri la finele anului trecut. Potrivit raportului publicat la Atena de EFG Eurobank, banca elenă are 2.221 de angajați în România.
Raportul Eurobank mai arată că afacerile din România, care pe lângă bancă mai includ și alte societăți financiare, și-au atenuat scăderea în termeni de volum, activele grecilor fiind de 3,23 de miliarde de euro, față de 3,25 de miliarde de euro în 2014. Față de 2010, însă, scăderea este una de peste două miliarde de euro.
Eurobank, a treia bancă după active din Grecia, a făcut pierderi de 175 de milioane de euro anul trecut, deși la nouă luni avea un profit net de 406 milioane de euro, după ce a făcut provizioane suplimentare. Rata creditelor neperformante era de 35,2%, ceea ce reflectă problemele economice grave ale Greciei, care este de așteptat să rămână și în acest an în recesiune.