Luna iulie a venit cu o accelerare a creditării în lei. Volumul de împrumuturi nou-acordate a ajuns la aproape 6,8 miliarde de lei, cel mai ridicat din ultimul an și al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Dobânzile au continuat să scadă și au ajuns la cel mai redus nivel de după decembrie 2017.
Creditarea își revine după două luni – aprilie și mai – foarte slabe ca urmare a efectelor pandemiei COVID 19.
Împrumuturile noi în lei acordate de băncile din România au ajuns la 6,77 miliarde de lei în iulie, față de 4,9 miliarde de lei în iunie și câte 3,7 miliarde de lei în aprilie și mai. Este al doilea cel mai ridicat nivel de împrumuturi noi în lei după cel de 7,6 miliarde de lei din iulie 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditele acordate populației au crescut de mai bine de două ori față aprilie la 3,65 de miliarde de lei. Creditele de consum arată cea mai importantă revenire, la un volum de circa 2,1 miliarde de lei, față e 1,5 miliarde de lei în iunie și sub 600 de milioane de lei în aprilie, fiind astfel în media perioadei de dinainte de pandemie.
Creditarea pentru achiziția de locuințe s-a menținut puternică, fiind foarte puțin afectată de criza COVID 19. Împrumuturile imobiliare noi au fost de 1,29 miliarde de lei, față de 904 milioane de lei în iunie și circa 1-1,2 miliarde de lei în lunile precedente.
Este posibil să vedem o accelerare a creditării ipotecare pe final de an, în condițiile în care băncile pornesc în această perioadă programul “Noua Casă”, după câteva luni în care n-au mai fost disponibile împrumuturi cu garanții de stat din vechiul program “Prima Casă”. Noutatea este că au crescut împrumuturile maxime ce pot fi acordate, astfel că volumul creditelor noi ar putea crește și fără o înmulțire a tranzacțiilor.
Efectul garanțiilor de stat începe să se vadă și în creditarea companiilor, în condițiile în care băncile au început să acorde un volum mai consistent de împrumuturi prin IMM Invest. Împrumuturile noi în lei pentru firmele nefinanciare au ajuns la 3,12 miliarde de lei, unul dintre cele mai bune volume din ultimul deceniu și cel mai bun rezultat de după iulie 2019. Vedem aproape o dublare a împrumuturilor față de mai și un avans de circa o treime față de iunie.
Creditele în euro pentru firme au fost de 172 de milioane de euro în iulie, în creștere față de mai și iunie, dar sub nivelurile înregistrate anul trecut de 200-300 de milioane de euro pe lună.
Dobânzile medii la împrumuturile noi în lei au scăzut la 6,03% de la 6,28% în iunie și au ajuns la cel mai redus nivel de după decembrie 2017, pe fondul relaxării politicii monetare.
Cel mai mult s-au ieftinit creditele noi către companii, unde dobânda medie a ajuns la 4,48% în iulie, cu circa 0,4 puncte procentuale sub nivelul din iunie și cel mai redus nivel de după septembrie 2017.
Împrumuturile către populație s-au ieftinit doar pe componenta de consum, de la 10,07% la 9,74%, cel mai redus nivel de după martie 2016. Dobânda efectivă medie la împrumuturile pentru locuințe a crescut ușor de la 5,61% la 5,63% și se menține peste nivelul de la începutul anului.
Dobânzile pentru împrumuturile în sold au scăzut pentru a șasea lună consecutiv, evoluție în sincron cu scăderea ratelor interbancare și a ROBOR și au ajuns de la 7,03 la începutul anului la 6,34% în iulie. Dobânda la creditele ipotecare în sold, fără impactul comisioanelor, a scăzut pentru prima oară în ultimii doi ani sub 5%. În cazul companiilor, dobânda pentru creditele în sold s-a apropiat de 5% și este cu aproape un punct procentual sub nivelul de la începutul anului.
În cazul creditelor cu dobândă variabilă acordate populației, o scădere mai importantă a dobânzilor, mai ales pentru împrumuturile noi, am putea vedea din această toamnă, ca urmare a actualizării IRCC, indice ce are o mare întârziere de calcul și aplicare.
Au continuat să scadă și dobânzile la depozite. Atât la cele în sold cât și la cele noi rata medie este acum sub 2% și rămâne sub cea a inflației. În cazul depozitelor noi avem o scădere de circa 0,4 puncte procentuale de la începutul anului la 1,86%.
Marjele băncilor la afacerile în sold au scăzut în iulie de la 4,56% la 4,39% în timp ce cele pentru afacerile noi au căzut de la 4,4% la 4,17%. Marja medie peste valoarea ROBOR la 3 luni a scăzut de la 4,08% la 3,87%.