Banca Transilvania doar amână pentru octombrie propunerea de dividend, dar o menține în pofida recomandării Băncii Naționale. Acționarii ar urma să aibă încasări agregate de 600,00 milioane lei, alături de distribuție de acțiuni gratuite într-o operațiune de majorare a capitalului social.
Consiliul de Admnistrație al Băncii Transilvania (TLV) a modificat convocatorul pentru Adunările Generale ale Acționarilor 29-30 aprilie, în care pe ordinea de zi figurează propunerea de repartizare a profitului net de 1,62 miliarde lei obținut anul trecut. Conform noilor propuneri, instituția de credit vizează o mutare a datei plății la 16 octombrie atât pentru dividendele propuse, cât și pentru acțiunile gratuite din majorarea de capital social preconizată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizia încă este o știre bună pentru piață având în vedere că, în urmă cu o săptămână, Banca Națională a României lansa pentru instituțiile de credit recomandarea de a nu realiza repartizări din câștigul aferent anului trecut, pentru a-și asigura resursele de capital care să îi permită să facă față impactului economic și financiar al crizei de coronavirus și a măsurilor extreme de răspuns care au afectat întreaga economie. Sistemul bancar românesc va avea de înfruntat o diminuare a fluxului de numerar din economia reală urmare a promovării unui act normativ care permite o amânare a plății ratelor bancare.
În piață, așteptările au fost mixte, iar ziua comunicării BNR a fost una de vânzare pe acțiunile Băncii Transilvania cu atât aceasta s-a suprapus cu notificarea către piață a celeilalte bănci românești mari listate, BRD Groupe Société Générale (BRD), că renunță la distribuirea dividendului brut de 1,64 lei/acțiune, cu randament cu 2 cifre, având în vedere solicitatea acțonarului majoritar din Franța, la rândul lui influențat de o recomandare a Băncii Centrale Europene.
Tot ieri, în convocatorul pentru AGA de bilanț din 23 aprilie de la BRD a apărut o modificare în sensul unei propuneri concurente din partea Consiliului de Administrație care prevede distribuirea aceluiași dividend, însă prin mutarea plății acestuia pentru data de 27 noiembrie. Pe ordinea de zi a rămas ca propunere concurentă cea a majoritarului Société Générale ca suma de 1,53 miliarde lei să fie încorporată la rezultatul reportat, fără a exista distribuție de dividend.
Banca Transilvania face mutare în același sens, de menținere a propunerii de repartizare a profitului, dar cu o amânare a plăților în așteptarea unor vremuri mai bune. Astfel, suma de 600,00 milioane lei va pleca spre acționari sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut propus cu ex-data pe 2 octombrie este de 0,1150286771 lei/acțiune, iar raportat la ultimul preț de pe bursă al titlurilor instituției de credit, de 1,9700 lei/acțiune, conferă un randament net de 5,55%. Dividendul este în măsură să acopere pentru investitori o parte din șocul asupra cotațiilor acțiunilor bancare de la declanșarea crizei coronavirus.
CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de leiAcordarea de dividende înseamnă trecerea peste o notificare către piața bancară din partea reglementatorului BNR care menționa că oportun ar fi contrariul. „Este o recomandare și nu o cerință de îndeplinit”, specificat, în cadrul unei teleconferințe organizate de Asociația pentru Relația cu Investitorii din România (ARIR), Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. „Este în interesul lor să aibă suficient capital pentru a-l aloca în cel mai bun mod pe care îl consideră”, afirma acesta.
În Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor este supusă votului o operațiune de majorare a capitalului social în valoare de 521,61 milioane lei, prin acordarea a 521,61 milioane de acțiuni cu titlu gratuit, la valoarea nominală de 1 leu/acțiune. În același timp, pe ordinea de zi figurează o propunere pentru derularea unui program de răscumpărări pentru un număr de 35,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 0,67% din capitalul social, titlurile dobândite urmând să fie distribuite într.un program de fidelizare a personalului cuprins pe o perioadă de 3 ani.