Confederația Patronală Concordia cere autorităților să nu cadă în capcana unor decizii populiste care pot afecta iremediabil sectoare critice ale economiei, făcând trimitere la măsurile de sprijin a firmelor în perioada pandemiei, deja adoptate sau în proiect, prin care costurile au fost transferate în alte sectoare ale economiei.
“Măsurile populiste, luate în pripă, pot gripa întreaga economie. Energia electrică, alimentarea cu gaze și apă, siguranța operatorilor de telefonie și soliditatea sistemului bancar nu trebuie puse la încercare, pentru că de fiecare dintre ele depinde sănătatea întregii economii. Fără o apreciere corectă a impactului unor astfel de măsuri, România riscă generarea unor probleme suplimentare, care se vor adăuga artificial presiunii și blocajelor existente. Sectoarele cele mai puternic afectate și angajații lor, trebuie sprijiniți fără a transfera povara, în mod nejustificat, asupra altora”, arată Concordia, într-un comunicat.
CITEȘTE ȘI Home & Deco: site-ul Sensodays.ro este alături de clienții săi cu stocuri și livrări în siguranțăGuvernul a adoptat deja o serie de măsuri, stabilind prin lege că plata facturilor la utilități (energie, gaze, apă), la telefonie mobilă și internet poate fi amânată de IMM-urile afectate în perioada pandemiei, de companiile cărora le-a fost închisă activitatea în perioada restricțiilor de circulație, dar și de alte categorii precum avocați, notarii, executorii judecătorești, medicii de familie sau asociațiile sportive. Proiecte legislative sunt în pregătire și pentru suspendarea pe mai multe luni a plăți ratelor la creditele bancare luate de persoane fizice și firme, în condițiile în care până acum astfel de amânări la plată au fost anunațe pe baze voluntare de mai multe bănci, pentru clienți afectați, în anumite codiții și pe durate de până în 3 luni.
Companiile de utilități, comunicații și servicii financiare, reunite în confederația patronală Concordia, susțin că factorii politici, Parlament, Guvern, instituții de reglementare trebuie să discute în regim de urgență cu reprezentanții diferitelor sectoare economice “înainte de a fi luate măsuri pe care le vom deconta cu toții mai târziu, cu costuri înzecite”.
CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte mult “În lipsa acestor consultări și sub tentația populismului de tip electoral, aceste derapaje pot avea loc cu foarte mare ușurință”, arată patronatele.
Companiile din aceste domenii avertizează că astfel de măsuri pot bloca lanțuri economice în sectoare esențiale pentru economie, agravând problemele deja existente: “Autoritățile statului trebuie să ia măsuri prin care să asigure resursele de energie necesare consumului național casnic și industrial, să asigure continuitatea funcționării utilităților, inclusiv prin măsuri de prevenire a blocării lanțurilor comerciale din sector”.
Patronatele spun că astfel situația de criză va fi amplificată, provocând ecosistemului antreprenorial și macroeconomic prejudicii irecuperabile și solicită autorităților ca orice măsură cu impact direct sau indirect asupra economiei reale să fie mai întâi discutată și analizată cu mediul de afaceri și doar apoi aplicată.
CITEȘTE ȘI Băncile iau măsuri de protejare a clienților de un val de escrocherii legate de coronavirusÎn opinia reprezentanților Concordia, România nu își permite să copieze pur și simplu măsuri luate de alte țări europene pentru protejarea unor companii, transferând costurile altora: “Trebuie să învățăm din greșelile partenerilor europeni, să urmărim măsurile pe care celelalte state le iau pentru a-și proteja economia, dar luând în calcul situația din România. Nu putem copia măsuri care ne depășesc posibilitățile, ci trebuie să alegem acele măsuri care se potrivesc cel mai bine în context local”.
Confederația Patronală Concordia reprezintă companii cu capital românesc și străin, reunite în Federația Patronală Petrol și Gaze, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Federația Patronală a Rețelelor de Comerț, Federația Patronatelor din Industria Auto, Federația Patronală a Transportatorilor din România, Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, Federația Industriei Hoteliere din România.