Guvernul a reușit să împrumute în martie 4,8 miliarde de lei, dar mai puțin față de cât a vrut. Totalul împrumuturilor de la începutul anului a urcat la 33 miliarde lei

Guvernul a reușit să împrumute în martie 4,8 miliarde de lei, dar mai puțin față de cât a vrut. Totalul împrumuturilor de la începutul anului a urcat la 33 miliarde lei
scris 1 apr 2020

Guvernul a împrumutat în martie 4,84 miliarde de lei de pe piața internă, sub ținta de 5,92 miliarde de lei prevăzută în programul de împrumuturi pentru luna martie. Statul a întâmpinat unele dificultăți la mijlocul lunii, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori cea mai mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri av\nd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Chiar dacă martie a fost o lună mai slabă în ce privește împrumuturile, aceasta vine după ce Guvernul a împrumutat mai mult în ianuarie și februarie. Totalul sumelor împrumutate de Guvern de la începutul anului și până la finalul lunii martie este de 33 de miliarde de lei, sumă din care a făcut, însă, deja unele plăți, în principal pentru a acoperi deficitul bugetar din această perioadă și pentru a răscumpăra obligațiunile ajunse la scadență, în totoal circa 10 miliarde de lei. În aprilie, Ministerul Finanțelor are un nou vârf de plată, de peste 9 miliarde de lei. Detalii despre ce plătesc Finanțele pentru datorii care ajung la scadență găsiți aici.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru primele două luni, Finanțele au anunțat deja un deficit bugetar de 8,3 miliarde de lei, iar luna martie ar putea aduce un minus în bugetul statului peste media din primele două luni. Astfel, deficitul bugetar din primele trei luni va depăși probabil 10 miliarde de lei și s-ar putea apropia chiar de 15 miliarde de lei. la această sumă se adaugă și plățile făcute pentru răscumpărară de obligațiuni în ianuarie-martie, astfel că din cele 33 de miliarde de lei, statul s-ar putea să mai dispună de circa 10 miliarde de lei.

De asemenea, Ministerul Finanțelor nu a acoperit din piață pe finalul anului trecut întregul necesar de finanțare și a apelat la soluții pe termen scurt, inclusiv la rezerva de valută, astfel că o sumă consistentă din ce a împrumutat în primele luni ale acestui an (ieșirea pe piețele externe din ianuarie) a fost foloistă pentru a reîntregi rezerva de valută.

ULTIMA ORĂ Guvernul a publicat Ordonanța pentru amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Debitorii cu credite ipotecare vor plăti separat dobânzile amânate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a publicat Ordonanța pentru amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Debitorii cu credite ipotecare vor plăti separat dobânzile amânate

Măsurile anunțate de BNR au deblocat piața locală de titluri de stat, iar băncile au revenit, cu cerere consistentă, la licitațiile de obligațiuni organizate de Ministerul Finanțelor, astfel că în aprilie nu vor mai exista, cel mai probabil, blocaje precum cel de la mijlocul lunii martie.

Pentru 2020, necesarul de finanțare a fost anunțat la circa 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (cca 40,6 miliarde lei), precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2020, în sumă de cca 46,3 miliarde lei. În valută de pe piața externă a fost estimat anul acesta un necesar total de finanțare de 6 miliarde de euro. Astfel, în 2020, Guvernul împrumută 46,3 miiarde de lei pentru a acoperi datorii mai vechi care îi vin la plată, dar și 40,6 miliarde de lei pentru deficitul bugetar, aceasta fiind datorie nouă, care sporește îndatorarea statului.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea împrumuturi de pe piața locală și de la instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI, dar fără condiții. Deficitul bugetar ar urma să treacă de 6% din cauza coronavirusului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea împrumuturi de pe piața locală și de la instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI, dar fără condiții. Deficitul bugetar ar urma să treacă de 6% din cauza coronavirusului

Recordurile ultimelor luni

Guvernul a stabilit un record la împrumuturi în valută în martie anul trecut, când a atras 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro.

De asemenea, în iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de acest record.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul a stabilit recordul pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie suma record de 20,3 miliarde de lei, reprezentând aproape un sfert din finanțarea pe care a anunțat că vrea să o contracteze de la bănci și investitori pentru întreg anul 2020, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă.

Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)
Total 32,96
miliarde lei
17,9
miliarde lei
150
​milioane euro
- 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor