Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, spune că mare parte a resurselor atrase prin emisiunea de obligațiuni subordonate negarantate în valoare de 285 milioane euro listată astăzi la bursă vor fi utilizate pentru plasamente pe termen lung. Scadența titlurilor pentru 2028 vizează tocmai posibilitatea de plasare a unor împrumuturi cu maturități extinse în condițiile în care deja banca este supralichidă.
O „tranzacție emblemă”. Așa a caracterizat plasarea emisiunii de obligațiuni denominată în moneda unică europeană, în valoare de 285 milioane euro și cu scandența la 10 ani a Băncii Transilvania (TLV), Omer Tetik, CEO al instituției de credit emitente. Titlurile au fost destinate partenerilor tradiționali ai băncii, deși a existat interes și din partea unor investitori noi. Aceasta creează premisele unei lichidități mai bune în piața secunndară. Tetik mizează că după trecerea verii vor apărea transferuri cu aceste instrumente obligatare: „Eu cred că o să fie interes. Or să fie tranzacții.”
Mușterii au fost entități apropiate băncii și în anii precedenți. „A fost un interes foarte mare”, afirmă CEO-ul Băncii Transilvania, amintind că printre cei care au cumpărat titluri au fost instituții internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), divizia IFC a Băncii Mondiale sau Banca Europeană pentru Investiții (BEI), dar și din zona privată, cu entități financiare activând la Londra și New York. Dobânda emisiunii este variabilă, Euribor la 6 luni + 3,75%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suma suplimentară se adaugă peste o structură de capital care este considerată de mulți acționari instituționali ca fiind prea mare în raport cu plasamentele. „Consideră că suntem prea prudenți”, rezumă Tetik. Acesta este contextul în care Banca Transilvania vizează o „reașezare” a structurii de capital și are preocuparea pentru acordarea de dividende „rezonabile” pentru investitori.
Atragerea resurselor în euro pe o scadență de 10 ani creează băncii posibilitatea să acorde credite corporative pe termen lung cu dobânzi fixe și variabile, la costuri atractive pentru jucătorii din economie. Astfel, Banca Transilvania va fi în măsură să susțină investiții pe perioade de 5-7 ani ale companiilor românești.
Deocamdată, instituția de credit are un raport credite/depozite mai mic de 70% și încă dispune de resurse pe care să le plaseze în economie. Abia în măsura în care vor reuși să utlizeze lichiditatea în proporție de peste 80%, Banca Transilvania are în vedere emiterea de noi obligațiuni, cu deschidere către noi categorii de clienți.