Cadrul de Parteneriat de Țară între Banca Mondială și România pentru perioada 2025–2029 prevede o valoare estimativă a finanțării de 6 miliarde dolari pentru România în următorii 3 ani din partea Grupului Băncii Mondiale. Din aceste 6 miliarde, circa 2,5 miliarde sunt pentru sectorul public și 3,5 miliarde pentru sectorul privat. Odată cu lansarea noului cadru de parteneriat, Guvernul și Banca Mondială au semnat și un împrumut pentru Managementul Riscului de Dezastre, cu opțiune de tragere în următorii 3 ani și în valoare de 500 milioane dolari.
”Grupul Băncii Mondiale are în prezent un portofoliu de 2 miliarde dolari în România și va finanța proiecte de alte 3 miliarde doar în următorii 3 ani. Sunt proiecte în sectorul financiar, pentru asigurarea accesului la finanțare pentru IMM-uri și fermieri, pentru femei și tinerii antreprenori, dar și pentru reducerea decalajelor în infrastructură, logistică și integrarea în lanțurile de valoare”, a arătat premierul Ciolacu, care a avut, la Palatul Victoria, discuții cu delegația Băncii Mondiale.
Șeful Executivului a mai arătat că estimarea Băncii Mondiale pentru potențialul de creștere al României în următorul deceniu este de 5% pe an.
”Evident, există niște condiții: trebuie să reușim să îmbunătățim înzestrarea și productivitatea factorilor de producție – și, în primul rând, a capitalului uman, prin programe în sfera educației, sănătății și serviciilor sociale”, a spus Ciolacu.
Împrumutul pentru Managementul Riscului de Dezastre, în valoare de 500 milioane dolari cu opțiune de tragere în următorii trei ani, este, potrivit premierului, o linie de finanțare care stă la dispoziția Guvernului pentru întărirea capacitații de prevenire și reacție rapidă la dezastre naturale și schimbări climatice. Această linie de finanțare va ajuta România să aibă acces rapid la finanțare pentru situații de urgență.
Din delegație au făcut parte Anshula Kant, directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, directorul Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană, Yaser El-Gammal, manager al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, și Liviu Voinea, director executiv adjunct al Băncii Mondiale.