Asociația Credere: Sunt nereguli semnificative pe piața creditelor de consum, precum ascunderea costurilor, dezinformarea și publicitatea înșelătoare. DAE și de 30.341% pentru un credit de 180 de euro pe 30 zile

Asociația Credere: Sunt nereguli semnificative pe piața creditelor de consum, precum ascunderea costurilor, dezinformarea și publicitatea înșelătoare. DAE și de 30.341% pentru un credit de 180 de euro pe 30 zile
scris 22 feb 2021

În piața creditelor de consum din România ar fi nereguli semnificative, care țin în principal de costuri și de modul cum acestea sunt prezentate. Dobânda efectivă la un împrumut pe termen scurt ajunge și la peste 30.000%, atenționează Asociația de protecția consumatorilor Credere, pe baza unui studiu realizat la solicitarea Finance Watch Bruxelles.

Credere a documentat 32 de cazuri prin metoda mystery shopping în perioada iunie-august 2020, în care a fost analizat comportamentul a 10 bănci și 14 instituții financiar-nebancare (IFN).

Urmărește-ne și pe Google News
Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Studiul relevă că în România a fost identificată una dintre cele mai mari dobânzi anuale efective (DAE) din întreaga Uniune Europeană – 30.341% (treizeci de mii trei sute patruzeci și unu la sută), pentru un credit de 180 de euro acordat de către o instituție financiar-nebancara (IFN) pe o perioadă de 30 de zile.

Alte probleme identificate sunt legate de ambiguitatea costurilor, ascunderea unor costuri sau îndreptarea consumatorilor către produse de creditare cu un cost mai ridicat, dar au fost găsite și elemente de dezinformare a consumatorului și de publicitate înșelătoare.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

Credere arată exemplul a două bănci din România care promovau acordarea de credite de consum cu dobândă de 8%, fără a informa consumatorul că, dacă nu îndeplinea anumite condiții, noua rata de dobândă era de aproximativ 14%. Totodată, spre deosebire de alte țări europene, consumatorii pot obține cu greutate modelul contractului de credit înainte de semnare, aceștia fiind încurajați să-l semneze pe loc.

“Toate aceste aspecte reprezintă o încălcare a legislației în domeniul protecției consumatorilor și necesită intervenția Comisiei Europene pentru îmbunătățirea instrumentelor de protecție pe care trebuie să le aibă la dispoziție împrumutații din România”, arată asociația.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Un studiu similar a fost realizat și în țări precum Spania sau Irlanda, fiind o acțiune coordonată la nivel european, în contextul în care Comisia Europeană analizează modificarea Directivei Creditelor de Consum 2008/48 (transpusă în România prin OUG 50/2010).

„Studiul, dincolo de modificarea directivei europene, relevă necesitatea implementării la nivel național a unei soluții de plafonare a dobânzilor pentru creditele de scurtă durată acordate de către instituțiile financiar-nebancare (IFN). Publicarea modelului de contract de credit pe site-ul propriu, precum și instruirea angajaților din industria financiară pentru a informa corespunzător consumatorii la momentul acordării creditului, în acord cu legislația din domeniu, ar trebui să reprezinte priorități pentru sistemul bancar și financiar din România”, spune Dorin Tănase, președintele Credere.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Cionca, CEO, Impetum Group: Optimismul managerilor a crescut. S-au deteriorat capitalul de lucru și relația cu băncile, dar suntem departe de o criză a cash-ului în companii CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Andrei Cionca, CEO, Impetum Group: Optimismul managerilor a crescut. S-au deteriorat capitalul de lucru și relația cu băncile, dar suntem departe de o criză a cash-ului în companii

Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la toate creditele acordate consumatorilor a fost declarat neconstituțional. Între prevederile proiectului se găsea și limitarea dobânzii la creditele de consum la nu mai mult de 15 puncte procentuale față de rata cheie a BNR, în timp ce suma rambursată nu putea depăși dublul sumei împrumutate.

Asociația europeană Finance Watch propune ca noua directivă să oblige băncile și IFN să ofere informații precontractuale mai bune și înainte de acordarea împrumuturilor, consiliere îmbunătățite pentru clienți, limitarea practicilor publicitare defectuoase și evaluarea corespunzătoare a bonității. Totodată, noua directivă ar trebui să limiteze și dobânda anuală efectivă la creditele de consum și ar trebui să se aplice tuturor entităților nebancare, inclusiv a celor care acordă împrumuturi online.

viewscnt
Afla mai multe despre
credere
credite consum
directiva 48/2000
oug 50/2010